Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

HIV/AIDS Slovensko vyzýva na ukončenie stigmatizácie ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Združenie HIV/AIDS Slovensko vyzýva vládu a verejné inštitúcie, aby prijali opatrenia na boj proti stigmatizácii a diskriminácii ľudí s infekčným ochorením.

Bratislava 8. februára (TASR) - Stigmatizácia ľudí žijúcich s infekčným ochorením má vážne následky na ich fyzické a duševné zdravie, ako aj pre ich sociálny život. Poukázalo na to združenie HIV/AIDS Slovensko, ktoré pretrvávajúcu stigmatizáciu týchto ľudí vníma so znepokojením a vyzýva na jej ukončenie.

Podotklo, že stigmatizácia sa prejavuje rôznymi formami, od diskriminácie v práci a zdravotníctve až po odmietanie a izoláciu zo strany rodiny a priateľov. "Stigmatizácia ľudí s infekčným ochorením je neopodstatnená a neetická. Je založená na nevedomosti a strachu a nemá žiadne reálne opodstatnenie. V súčasnosti existuje účinná liečba, napríklad aj pri ochorení HIV, ktorá umožňuje ľuďom s týmto ochorením žiť plnohodnotný a zdravý život, a človek žijúci s HIV nepredstavuje pre nikoho žiadne riziko," uviedol riaditeľ združenia Ján Koller.

Je podľa neho potrebné šíriť osvetu o infekčných ochoreniach a bojovať proti predsudkom a strachu. "Je dôležité, aby sa ľudia s infekčným ochorením nemuseli báť diskriminácie a aby mali prístup k rovnakým právam a príležitostiam ako všetci ostatní," poznamenal.

Združenie HIV/AIDS Slovensko vyzýva vládu a verejné inštitúcie, aby prijali opatrenia na boj proti stigmatizácii a diskriminácii ľudí s infekčným ochorením. Rovnako zdravotníckych pracovníkov, aby sa k nim správali s rešpektom a dôstojnosťou. Apeluje aj na médiá, aby informovali o infekčných ochoreniach zodpovedne a vecne, ako aj na verejnosť, aby sa postavila proti stigmatizácii a diskriminácii týchto ľudí.