Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Jakub žije bez srdca už 149 dní, ale teší sa na transplantáciu

Jakub Haulík Foto: Teraz.sk/Youtube

Namiesto srdca má v tele dve mechanické čerpadlá. Vďaka nim Jakub Halík žije. Tridsaťsedemročný hasič teraz čaká na trasplantáciu.

Bratislava 30. augusta 2012 (Teraz.sk) - Jakub Halík má v tele namiesto srdca dve pumpy a napriek tomu sa cíti veľmi dobre. Čerpadlo, ktoré nahradilo jeho choré srdce, mu voperovali lekári z pražského Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM).



"Nemám tep, ale inak fungujem ako normálny človek," popísal Halík svoj súčasný stav na stredajšej (29.8.) tlačovej konferencii. Pumpa v jeho tele nenapodobuje pulz a tlkot srdca, len poháňa krv v tele.

Halík nastúpi teraz do transplantačného programu a lekári mu začnú hľadať vhodného darcu. "Priemerná čakacia doba na srdce je osem mesiacov. On by potreboval srdce od takého chlapa, ako je on sám," uviedol prednosta kardiocentra Jan Pirk.



Podobnú operáciu, ktorú uskutočnili lekári v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny, ako vôbec prvú na svete urobili lekári v americkom Texase. Ich pacient však po týždni zomrel. Halík sa však nachádza v úplne inej situácii. Pokiaľ bude úspešná aj transplantácia, má dokonca reálnu nádej, že sa vráti do práce medzi svojich kamarátov hasičov.

Zdroj: : tn.cz / Mediafax /