Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kampaň HIV nemá tvár upozorňuje na stigmatizáciu HIV pozitívnych ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kampaň vyvrcholí výstavou fotografií. Výstava sa bude konať 1. decembra v Galérii Umelka v Bratislave.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Kampaň HIV nemá tvár upozorňuje na vysokú mieru stigmatizácie HIV pozitívnych ľudí. "Motívom jej vytvorenia a spustenia bol práve dôvod, že o tejto problematike sa u nás hovorí iba 1. decembra, keď si pripomíname Svetový deň boja proti HIV/AIDS," uviedla pre TASR riaditeľka občianskeho združenia (OZ) Prima Barbora Kuchárová. Okrem tohto združenia organizujú kampaň aj OZ Dom Svetla Slovensko a OZ Stopa Slovensko.

Aj keď Slovensko patrí k členským štátom Európskej únie s najnižšou ročnou incidenciou HIV infekcie, v poslednom desaťročí podľa organizátorov kampane možno pozorovať vzostupný trend vo výskyte nových prípadov HIV infekcie. Uvádzajú, že rýchlo stúpa aj počet ľudí žijúcich s HIV infekciou. Ku koncu októbra tohto roka tak bolo na Slovensku 895 občanov žijúcich s touto infekciou. V roku 2018 bol zaznamenaný historicky najvyšší výskyt nových prípadov HIV v jednom kalendárnom roku.

"U 123 osôb, z toho 110 mužov a 13 žien, prešla HIV infekcia do štádia AIDS a zaznamenaných bolo 74 úmrtí HIV infikovaných osôb, z toho 55 v štádiu AIDS," priblížila vedúca Národného referenčného centra (NRC) pre prevenciu HIV/AIDS na Slovenskej zdravotníckej univerzite Danica Valkovičová Staneková. Toto pracovisko je zároveň odborným garantom kampane. Pripomenula tiež, že infekcia HIV je už síce liečiteľné, ale stále nevyliečiteľné ochorenie. "Včas nasadená liečba brzdí množenie vírusu, skvalitňuje a predlžuje život pacientov a stala sa preto dôležitým nástrojom prevencie infekcie HIV," prízvukovala.

Testovanie na HIV je možné vo viacerých štátnych zariadeniach, vrátane NRC pre HIV/AIDS či ambulanciách infektológov. Organizátori kampane poukázali na to, že na tento účel slúžia zariadenia s názvom "Checkpoint". Tie zaručujú anonymitu a plnohodnotné poradenstvo po vykonaní testu. "Za všetko hovoria samotné čísla, a to konkrétne 717 klientov, ktorí náš Checkpoint od začiatku roka navštívili," dodal riaditeľ OZ Dom Svetla Slovensko Jiří Pavlát.

Kampaň HIV nemá tvár vyvrcholí výstavou fotografií. Výstava sa bude konať 1. decembra v Galérii Umelka v Bratislave. Snímky vypovedajú napríklad o tom, že HIV si nevyberá podľa sexuálnej orientácie, o tom, že monogamia nemusí vždy znamenať negatívny HIV status, o ochrane pred ochorením či o živote s touto diagnózou.