Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Komora vyzýva na stiahnutie stratifikácie, rezort pripomína reformy

Na snímke prezident SLK Marian Kollár. Foto: TASR/Michal Svítok

Lekárske združenia apelujú na politické strany, aby v hlasovaní v parlamente, nepodporili návrh zákona.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) a Lekárske odborové združenie (LOZ) tvrdia, že reforma nemocníc, známa ako stratifikácia, prinesie zdravotným poisťovniam príliš veľké kompetencie. Vo štvrtok vyzvali ministerku, aby návrh zákona stiahla z rokovania parlamentu. Rezort obvinenia odmieta a sľubuje jasné a transparentné pravidlá.

"Na jednej strane sa rozširujú kompetencie zdravotným poisťovniam, ale na druhej strane nemáme na ne žiadny dosah," povedal prezident SLK Marian Kollár. Poisťovne budú mať podľa neho právomoci na kompletnú reorganizáciu nemocníc na Slovensku a môže prísť až k zmene vlastníckych vzťahov.

Súhlasí s ním aj podpredseda LOZ Miroslav Mendel. "Touto stratifikáciou dostanú poisťovne do rúk príliš veľkú moc, ktorá by mala prináležať štátu," myslí si.

Lekárske združenia apelujú na politické strany, aby v hlasovaní v parlamente, nepodporili návrh zákona. "Sme presvedčení, že žiadny súkromný subjekt nemôže nahradiť zodpovednosť a povinnosť štátu za chod verejného zdravotníctva," vyhlásil Kollár.

Ministerstvo možnú privatizáciu nemocníc zapríčinenú stratifikáciou vylučuje. "Stratifikácia prinesie jasné a transparentné pravidlá, ktoré dnes čiastočne v systéme chýbajú," uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Pripomenula, že stratifikácia je plánovaná postupne, bez toho, aby mala negatívny dosah na trh.

Rezort zdravotníctva zdôrazňuje potrebu zmeny systému. Prízvukuje, že zdravotná starostlivosť bude sústredená v "špičkových štátnych zariadeniach alebo koncových ústavoch" a "nebude môcť dochádzať k nejakému uprednostňovaniu".

Zmyslom navrhovanej reformy nemocníc, o ktorej má v týchto dňoch rokovať parlament, je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy najmä invazívnych a operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na ich poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.