Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári pristúpia na postupné navýšenie platov, garantovať to má zákon

Na snímke lekári a zdravotníci na protestnom zhromaždení pred Univerzitnou nemocnicou na bratislavských Kramároch. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa memoranda, ktoré znamenalo koniec akcie hromadných výpovedí lekárov koncom roku 2011, sa platy lekárov a zubárov pracujúcich v nemocniciach mali zvyšovať trikrát.

Bratislava 16. januára (TASR) - Lekárski odborári pristúpia na postupné zvyšovanie platov, ktoré vyplýva z memoranda medzi vládou a odbormi. Taký je záver ich dnešného stretnutia s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou, dohodu potvrdili po skončení stretnutia obe strany. Postupné navyšovanie by mal lekárom garantovať aj zákon, ktorý by mohol platiť pravdepodobne od augusta tohto roku. Celkovo by si tento krok mal po úplnom navýšení vyžiadať náklady vyše 30 miliónov eur ročne.

Platy lekárov by sa tak mali podľa Zvolenskej zvyšovať na dvakrát. Po prvý raz k januáru 2014, keď by sa mzdy neatestovaných lekárov navýšili na 1,25-násobok priemernej mzdy a mzdy atestovaných na 2,1-násobok. Od ďalšieho roku by došlo ešte k zvýšeniu základných platov atestovaných lekárov, a to na úroveň 2,3-násobku priemernej mzdy. Ako priblížila šéfka rezortu, malo by preto dôjsť k úprave memoranda medzi vládou a Lekárskym odborovým združením, následne sa majú prijať aj legislatívne garancie.

"Dospeli sme k dohode, v ktorej by sme mohli ďalej postupovať... Bude pre nás zábezpekou jednak zákonná garancia, ale aj podpis pána premiéra k dodatku memoranda," skonštatoval šéf odborov Peter Visolajský. Myslí si, že takáto dohoda je dobrý signál pre to, aby bolo pokojnejšie obdobie na napĺňanie ostatných bodov memoranda, na čom trvajú. "Nechceme, aby sa situácia z roku 2011 opakovala, preto sme pristúpili k tomu, žiadame ale legislatívnu garanciu," poznamenal.

"Myslím si, že takto stanovená dohoda pri nastavení zdravotníctva, ako je teraz, pri postupnom znižovaní zadlžovania bude reálna, bude možné ju pokryť reálnymi zdrojmi a som veľmi rada, že síce po dlhom období, ale dospeli sme k dohode a že lekári pochopili, že potrebujeme len čas a nechcem im upierať právo na ohodnotenie," skonštatovala ministerka. Rokovanie o tretej etape navyšovania platov vyplývajúcej z memoranda trvalo niekoľko mesiacov, návrh dnes prijatého riešenia predstavila Zvolenská odborom prvýkrát v decembri 2012.

Podľa memoranda, ktoré znamenalo koniec akcie hromadných výpovedí lekárov koncom roku 2011, sa platy lekárov a zubárov pracujúcich v nemocniciach mali zvyšovať trikrát. K januáru 2012 mali dosiahnuť úroveň 1,05- až 1,6-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, k júlu toho roka 1,2- až 1,9-násobku a od januára 2013 to malo byť 1,25- až 2,3-násobku priemernej mzdy. Prvé dve etapy zvyšovania upravila novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z roku 2011. O tretej, ktorú žiadali lekári, však hovorilo iba memorandum, a nie právna norma.