Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

D. Lipšic: Zdravotná karta na internete znamená riziko pre pacientov

Daniel Lipšic Foto: TASR/Martin Baumann

Hnutie preto navrhuje, aby všetky údaje v národných registroch a v hláseniach o chorobách boli v anonymizovanej forme.

Bratislava 12. marca (TASR) – Vládny návrh zákona o Národnom zdravotnom informačnom systéme je podľa nezaradeného poslanca NRSR Daniela Lipšica nesprávny, zlý a v rozpore s verejným záujmom. Lipšic to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

"Mať zdravotnú kartu, takpovediac na internete, znamená obrovské riziko pre mnohých pacientov," skonštatoval Lipšic. Pretože osobné údaje ľudí, ich chorobopisy budú potenciálne prístupné všetkým revíznym lekárom. "Ale nielen to, šikovný haker bude môcť tieto údaje získať tiež," upozornil Lipšic. Sú pritom podľa neho ochorenia a zdravotné situácie, ktoré by ľudia nechceli mať na internete.

Návrh zákona pripravilo ministerstvo zdravotníctva pod vedením Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) a na nadchádzajúcej parlamentnej schôdzi by sa ním mali zaoberať poslanci. Zákon má určiť pravidlá pre budúce fungovanie elektronického zdravotníctva, takzvaného eHealth.

Tibor Hlavatý, expert pre zdravotníctvo hnutia Nová väčšina, ktoré založil Lipšic, však upozorňuje na riziká. Od roku 2016 by na základe tohto zákona podľa jeho slov mali byť všetky osobné zdravotné údaje pacienta povinne bez toho, aby sa mohol k tomu vyjadriť, zhromažďované na centrálnych serveroch Národného centra zdravotníckych informácií.

"A to dokonca v troch rôznych databázach," dodal Hlavatý. Prvou je podľa jeho slov elektronická zdravotná knižka, potom sú to národné zdravotné registre pacientov a treťou je centrálna evidencia hlásení o pacientoch. "Tu sa okrem iného budú zhromažďovať oznámenia o prijatí pacientov do nemocníc, správy o rodičkách, hlásenia o potratoch či hlásenia o prijatiach na psychiatrické oddelenia," priblížil Hlavatý.

Hnutie preto navrhuje, aby všetky údaje v národných registroch a v hláseniach o chorobách boli v anonymizovanej forme. Zároveň, aby chorobopisy na weboch obsahovali iba základné údaje o pacientoch, ako napríklad krvnú skupinu, alergie na lieky a aké lieky užíva pacient. "A všetky ostatné údaje, ako sú výsledky vyšetrení alebo diagnózy by bol lekár oprávnený nahrať do elektronickej zdravotnej knižky iba s explicitným písomným súhlasom pacienta," dodal Hlavatý.

MZ SR: Elektronické zdravotníctvo minimalizuje riziko úniku zdravotných záznamov

Riziko úniku zdravotných záznamov sa po zavedení elektronického zdravotníctva minimalizuje oproti dnešnému stavu. Tvrdí to rezort zdravotníctva, ktorý takto reagoval na dnešné vyjadrenia nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Daniela Lipšica.

Podľa Lipšica predstavuje pre mnohých pacientov nebezpečenstvo mať na internete zdravotnú kartu. Okrem toho, že budú mať k osobným údajom prístup všetci revízni lekári, môžu ich získať aj šikovní hackeri.

"Na internete nebudú žiadne údaje prístupné, ale budú v centrálnom úložisku oddelené klinické a identifikačné údaje pacientov," reagovala pre TASR hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Pacient si môže podľa jej slov vyžiadať nahliadnutie do svojej zdravotnej knižky cez Národný portál zdravia. Ale k tomu bude musieť mať bezpečnostný predmet, teda elektronický preukaz poistenca alebo eID, na ktorom má šifrovacie kľúče umožňujúce bezpečný prenos údajov z centrálneho systému k nemu.

Na zdieľanie informácií medzi lekármi bude zase určený takzvaný pacientsky sumár. "To je len malá podmnožina údajov elektronickej zdravotnej knižky," podotkla Čižmáriková. Opätovne pritom zdôraznila, že všetky tieto údaje budú v oddelenej forme klinické a identifikačné. "Prepojenie medzi nimi je v šifrovanej podobe a jedinečné pre každého občana, preto nie je možné z hľadiska technického riešenia hackerským útokom dostať sa do databázy a voľne si čítať osobné údaje a zdravotné záznamy," opísala.

Aj dnes pritom môže podľa ministerstva všeobecný lekár, ak chce, poskytnúť údaje o pacientovi komukoľvek. V budúcnosti ale majú byť všetky tieto aktivity zaznamenávané, monitorované. "Preto sa domnievame, že navrhovaná legislatíva zvýši úroveň informačnej bezpečnosti poskytovateľov a minimalizuje riziko úniku zdravotných záznamov oproti dnešnému stavu," doplnila Čižmáriková.

Preto ministerstvo túto agendu hnutia Nová väčšina považuje len za "ďalšie politické nepodarené PR novovzniknutej strany, ktorá sa snaží zaujať".

Pravidlá pre budúce fungovanie elektronického zdravotníctva, takzvaného eHealth má určiť návrh zákona o Národnom zdravotnom informačnom systéme. Pripravilo ho ministerstvo zdravotníctva a na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu by sa ním mali zaoberať poslanci Národnej rady.