Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ministerka Zvolenská vyzýva sestry, aby nerobili unáhlené kroky

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Michal Svítok

Bratislava 29. júna (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) vyzýva zdravotné sestry, ktorých odborové združenie začalo pre neplnenie ich požiadaviek hovoriť o možných hromadných výpovediach, aby nerobili unáhlené závery.

"Je dôležité, aby sa všetky kroky robili spolu," konštatovala. Zvolenská bude o situácii ohľadne napĺňania nového zákona, ktorý mal sestrám od apríla priniesť vyššie mzdy, hovoriť aj na dnešnom pracovnom stretnutí s komorou sestier.

Šéfka rezortu reagovala aj na aktuálny problém s ambulantnými lekármi, ktorí odmietajú podpísať nové zmluvy so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, pokiaľ im nedá viac peňazí.

Tu bude player


Ako poznamenala, lekári si uplatňujú nároky nad rámec dohôd o rozpustení 50-miliónovej rezervy v štátnom rozpočte na platy sestier. Pripomenula, že podmienkou rozpustenia príslušného balíka z týchto peňazí medzi ambulanciami je zotrvanie v zmluvnom vzťahu so VšZP.

Tu bude player




Ministerka ubezpečila poistencov štátnej poisťovne, že sa nemusia obávať pondelka (2.7.), keďže zdravotná starostlivosť bude zabezpečená. "Snahou všetkých bude, aby pacienti na situáciu nedoplatili," uzavrela.