Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ministerstvo preveruje, či v žilinskej nemocnici nebol porušený zákon

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ministerka Zvolenská kroky vedenia žilinskej nemocnice bráni. Podobné racionalizačné opatrenia sa podľa nej musia robiť vo všetkých zdravotných zariadeniach Slovenska, aby sa ich podarilo zachrániť.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva, aj po dohode s lekármi v žilinskej fakultnej nemocnici, naďalej skúma či neexistuje dôvod na podanie podnetu orgánom činným v trestnom konaní. Informovala dnes o tom ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) v diskusnej relácii TA3 V politike.

"Vedenie Lekárskeho odborového zväzu (LOZ) má právnika. Neupozornil však lekárov - že to, čo robia, skutočne vznáša veľkú pochybnosť a my túto právnu analýzu dokončujeme - že sa napĺňajú pojmové znaky prečinu neposkytnutia pomoci. Je to veľmi vážna vec a musím povedať, že vystúpenia vedenia LOZ, rovnako ako ich komunikácia so žilinskými kolegami možno, že napĺňa pojmové znaky prečinu neposkytnutia pomoci," podčiarkla dnes Zvolenská.

Šéfka slovenského zdravotníctva sa pritom opätovne vrátila k celej krízovej situácii, ktorá v spomínanej nemocnici vznikla. Došlo k tomu po tom, ako lekári masovo vypovedali pohotovostné služby a hrozilo, že pacientov bude nutné previezť do iných nemocníc. Spravili tak na znak solidarity s kolegami, prepustenými v rámci racionalizačných opatrení.

Zvolenská však kroky vedenia žilinskej nemocnice bráni. Podobné racionalizačné opatrenia sa podľa nej musia robiť vo všetkých zdravotných zariadeniach Slovenska, aby sa ich podarilo zachrániť. Cieľom ministerstva je, aby nemocnice nedávali na platy svojich zamestnancov viac, ako 60 až 65 percent svojich príjmov. V žilinskej nemocnici to bolo až 90 percent. "Nie je to len otázka žilinskej nemocnice," podotkla ministerka.

V žilinskej nemocnici situáciu podľa nej ovplyvnil aj systém netradičných príplatkov. Lekári mali dostávať 50 percent základnej mzdy za to, že odslúžili tri služby. "Mali príplatok, ktorý nemá nikto na Slovensku a práve preto tu videlo aj vedenie nemocnice úsporu," uviedla Zvolenská.