Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

REZORT ZDRAVOTNÍCTVA: Nemocnice budú mať živé vianočné stromčeky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Maroš Černý

Do slovenských zdravotníckych zariadení tak poputovalo viac ako 60 živých vianočných stromčekov.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Vianoce v nemocniciach pacientom aj tento rok spríjemnia živé vianočné stromčeky. Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a štátnym podnikom Lesy SR organizuje projekt Stromček pod stromček. Do slovenských zdravotníckych zariadení tak poputovalo viac ako 60 živých vianočných stromčekov.

„Každý z nás by najradšej trávil Vianoce doma pri svojej rodine, no nie každý má, žiaľ, také šťastie. Pacientom chceme spríjemniť pobyt v nemocniciach. Verím, že živé vianočné stromčeky vykúzlia úsmev a radosť na tvárach pacientov a dodajú im chuť rýchlo sa vyliečiť a vrátiť sa domov,“ povedal predseda vlády SR poverený vedením ministerstva zdravotníctva Peter Pellegrini (Smer-SD).

„Za štyri roky sa nám podarilo rozdať nemocniciam na celom Slovensku stovky živých stromčekov, z ktorých väčšinu naši lesníci vypestovali pre tento účel na špecializovaných plantážach. Tešíme sa, že živé slovenské stromčeky budú rozvoniavať nemocnice aj tento rok,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS). Podľa generálneho riaditeľa Lesov SR Mariana Staníka sa stalo milou tradíciou priniesť kúsok prírody aj pre tých, ktorí vianočné sviatky netrávia doma.

Vianočné stromčeky putovali do nemocníc na celom Slovensku. Potešili sa z nich aj malí pacienti v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave. „Stromček pod stromček je krásna tradícia, ktorá prináša do našej nemocnice tú pravú vianočnú atmosféru a vôňu ihličia. Radosť z nej máme všetci - malí pacienti, lekári, sestry, ostatný zdravotný personál a zamestnanci nemocnice,“ povedal generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela.