Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Po svete sa šíri neliečiteľná kvapavka, varuje WHO

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Mnohé krajiny po celom svete hlásia prípady pohlavne prenosnej choroby, odolnej voči antibiotikám nazývaným cefalosporíny, ktoré sú zvyčajne poslednou možnosťou na liečbu kvapavky.

Londýn 6. júna (TASR) - Druh kvapavky, odolný voči liekom, sa šíri v krajinách celého sveta. Oznámila to dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a upozornila, že milióny pacientov môžu premeškať šance na liečbu tejto nákazlivej pohlavnej choroby, ak lekári nepodchytia a nebudú liečiť prípady v skorších štádiách.

Vedci vlani oznámili, že v Japonsku objavili "superbaktériu" takého druhu kvapavky, ktorá je odolná voči všetkým odporúčaným antibiotikám, a zároveň varovali, že môže premeniť kedysi ľahko liečiteľnú infekciu na celosvetovú zdravotnú hrozbu.

WHO informovala, že tieto obavy sú teraz realitou a mnohé krajiny po celom svete hlásia prípady pohlavne prenosnej choroby, odolnej voči antibiotikám nazývaným cefalosporíny - tie sú zvyčajne poslednou možnosťou na liečbu kvapavky.

"Kvapavka sa stáva veľkým problémom verejného zdravotníctva," uviedla Manjula Lusti-Narasimhanová z oddelenia WHO pre reproduktívne zdravie a výskum. Citovala ju agentúra Reuters.

"Veľmi nás znepokojujú nedávne správy o zlyhaní liečby aj tým posledným účinným spôsobom - cefalosporínovými antibiotikami," dodala odborníčka. "Ak sa gonokokové infekcie (pohlavne prenosné bakteriálne ochorenia) stanú neliečiteľnými, zdravotné dôsledky budú závažné," zdôraznila.

Kvapavka je bakteriálna, pohlavnou cestou prenosná choroba, ktorá - ak sa nelieči - môže viesť k zápalovému ochoreniu panvy, mimomaternicovému tehotenstvu, narodeniu mŕtveho plodu, silným zápalom očí u bábätiek a k neplodnosti mužov i žien.

Kvapavka je jednou z najbežnejších prenosných pohlavných chorôb na svete - najrozšírenejšia je v južnej a juhovýchodnej Ázii a v subsaharskej Afrike.