Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ľudia vraj nechcú jednu poisťovnu, ukázal to prieskum pre súkromné ZP

Foto: TASR

Ministerka tvrdí, že plánovaná zmenu nebude pre klientov súkromných poisťovní v reálnom živote znamenať nič.

Bratislava 27. februára (TASR) - Väčšina ľudí, 85 percent, si podľa prieskumu, ktorý si dalo urobiť Združenie zdravotných poisťovní (ZZP), v ktorom sú súkromné poisťovne, želá zachovanie pluralitného systému verejného zdravotného poistenia, teda možnosti výberu zdravotnej poisťovne. Šéfka združenia Katarína Kafková preto tvrdí, že vládu pacient nezaujíma, keďže poistenci jednu zdravotnú poisťovňu nechcú.

Kabinet v tomto prípade podľa súkromných poisťovní nehľadí na verejný záujem. "Ľudia odmietajú zriadenie štátneho monopolu jednej zdravotnej poisťovne, ktoré im vezme možnosť voľby poisťovne. Nerozumieme, prečo vláda chystá mrhanie vzácnymi zdrojmi bez ohľadu na názor poistencov a odborníkov," skonštatovala Kafková.

Podľa online prieskumu, ktorý agentúra TNS realizovala v dňoch od 15. do 22. februára na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov, vzrástla verejná podpora zachovaniu možnosti voľby zdravotnej poisťovne zo septembrových 81 percent na 85 percent vo februári. Väčšina respondentov sa zároveň v prieskume vyjadrila, že vláda neušetrí prostriedky potrebné na vyvlastnenie poisťovní a sú za ich účelnejšie využitie.


V roku 1972 sa narodila v Bratislave právnička a súčasná ministerka zdravotníctva (nominantka Smeru-SD) ZUZANA ZVOLENSKÁ.
Foto: TASR/Martin Baumann

Vláda nepredložila analýzu, ktorá potvrdzuje výhodnosť systému


Súkromné poisťovne okrem toho vláde vyčítajú, že stále nepredložila analýzu potvrdzujúcu výhodnosť systému jednej štátnej poisťovne a návratnosť prostriedkov, ktoré bude celý proces stáť. Poukazuje aj na riziko arbitráží. "Sme pár dní, možno týždňov, pred zverejnením zákona o vyvlastňovaní. Verejnosť stále nepočula, prečo je niečo, čo odborníci spochybňujú, pre nich výhodné, ani ako chcú štátni manažéri ušetriť desiatky až stovky miliónov eur, ktoré za vyvlastnenie zaplatia bežní ľudia," zhrnula Kafková.

"Ja sa veľmi teším, že sa všetci skladáme v dostatočnej miere na zdravotné poistenie na to, aby zdravotné poisťovne na báze tej istej témy robili stále dookola, pomaly každý mesiac prieskum. Možno, že by som privítala, keby urobili prieskum sami u seba doma, prečo tento rok bolo tak veľa podvodne prepoistených práve do súkromných zdravotných poisťovní," reagovala šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Ministerka tvrdí, že plánovaná zmenu nebude pre klientov súkromných poisťovní v reálnom živote znamenať nič. "Nebudú nikam musieť ísť, nič vymeniť, rovnako ako budú dostávať zdravotnú starostlivosť u svojho lekára," zdôraznila. Na margo prieskumu ešte podotkla, že jeho vzorka bola reprezentatívna asi tak ako ona sama.