Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pri diétach netreba vždy zo stravy vylúčiť aj cukor

Cukrárske výrobky Foto: TASR/František Iván

Najdôležitejší zdroj energie pre telo predstavujú sacharidy, ktoré dodávajú telu potrebnú energiu.

Bratislava 18. júna (TASR) - Ľudia, ktorí chcú schudnúť, nemusia podľa odborníkov vylúčiť zo stravy aj všetok cukor. Konzumácia potravín s vysokým obsahom sacharózy, teda cukru, podľa viacerých štúdií nesúvisí s vyššou telesnou hmotnosťou alebo vyšším indexom BMI. Naopak, vysoký príjem cukru sa často spája s nižšími hodnotami indexu BMI. "K zvýšeniu telesnej hmotnosti dochádza vtedy, ak príjem energie z potravín a nápojov je vyšší ako spálená energia prostredníctvom metabolizmu. Sacharidy majú predstavovať kalorický základ jedla. Pre ľudí s diabetom sa odporúča obmedziť príjem nasýtených tukov a jednoduchých cukrov. Dôležité je však predovšetkým udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti," povedal gastroenterológ a odborník na výživu Peter Minárik.

Slovom "cukor" sa neoznačuje iba stolový cukor. Predstavuje aj mnohé ďalšie typy cukrov vrátane fruktózy, galaktózy, glukózy, laktózy, maltózy a sacharózy (stolový cukor). Tieto cukry sa prirodzene nachádzajú v ovocí, zelenine a mliečnych výrobkoch, ale tiež v potravinách ako sú med, melasa a javorový sirup. Cukry sa tiež extrahujú zo svojich zdrojov za účelom výroby prísad, ako je napríklad stolový cukor. Sem patrí kukurica, z ktorej sa vyrába kukuričný sirup alebo kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, ako aj zdroje pre výrobu stolového cukru, medzi ktoré patria cukrová repa či cukrová trstina.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Mária Ďurčeková
Ľudské telo nedokáže rozoznať rozdiel medzi cukrami, ktoré pochádzajú prirodzene z potravy a tými, ktoré do potravy pridávame. Po požití ich telo štiepi, čím si vyrába energiu a stavebné jednotky metabolizmu. Najčastejšie používané cukry obsahujú glukózu, čo je jediný zdroj energie, ktorý využíva mozog a hlavný zdroj energie, ktorý sa využíva pri činnosti svalov. "Najdôležitejší zdroj energie pre telo predstavujú sacharidy, ktoré dodávajú telu potrebnú energiu. Rôzne sacharidy obsahujú síce rovnaké množstvo energie, ale telo ich využíva rozdielne. Z nich zasýtia najmä polysacharidy, takzvané zložené cukry," vysvetlil Minárik.

Cukry a škroby obsiahnuté vo varených potravinách sú vlastne fermentovatelné sacharidy, ktoré zvyšujú riziko vzniku zubných kazov. V prípade nedostatočnej ústnej hygieny môžu baktérie, ktoré sa nachádzajú na zuboch, štiepiť cukry a škroby z varených jedál, čím sa tvoria kyseliny a bez správnej ústnej hygieny môžu prípadne viesť k vzniku zubných kazov. "Sacharidy, a to cukry aj škroby, ktoré prijímame v priebehu dňa, môžu zvýšiť riziko zubného kazu, a to najmä u detí, ktoré nevykonávajú správnu ústnu hygienu. Pritom nie je dôležité celkové množstvo skonzumovaných sacharidov, ale skôr to, ako často sa v priebehu dňa konzumujú. Pacientom v záujme odstránenia zubných povlakov odporúčam po jedle zuby vyčistiť, alebo aspoň vypláchnuť ústnou vodou," dodal Minárik.