Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Príčina vzniku myelómu je zatiaľ neznáma

V súčasnosti žije v Európe viac ako 77.000 ľudí podstupujúcich liečbu mnohopočetného myelómu, najbežnejšieho nádorového ochorenia kostnej drene.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Základná príčina mnohopočetného myelómu je neznáma. Niektoré druhy zmien v DNA vedú k nekontrolovanému deleniu plazmatických buniek a k ich zmene na rakovinové. "Prečo sa niečo takéto deje, nie je známe a príčina vzniku týchto zmien je predmetom výskumu. Sú pozorované súvislosti medzi ochorením a radiáciou, istými chemickými látkami ako sú herbicídy a insekticídy, oslabeným imunitným systémom alebo vírusovými infekciami. Žiadne z týchto pozorovaní ešte nebolo potvrdené," konštatovala hematologička-onkologička a predsedníčka Slovenskej myolómovej spoločnosti Zdenka Štefániková.

Vysvetlila, že všeobecne pravdepodobnosť vzniku rakoviny zvyšuje rodinná záťaž a niektoré komplexné vplyvy životosprávy, ako napríklad nedostatok odpočinku, spánku, nedostatok pohybu alebo dlhodobé stresové situácie. Ďalšie faktory sú špecifické podľa orgánov – fajčenie, slnečné žiarenie, radiácia, chemikálie, výživa. "O prevencii ako takej sa však v súvislosti s onkologickými ochoreniami hovoriť nedá," podotkla.

V súčasnosti žije v Európe viac ako 77.000 ľudí podstupujúcich liečbu mnohopočetného myelómu, najbežnejšieho nádorového ochorenia kostnej drene. Výskyt tohto ochorenia narastá. "Napriek tomu je povedomie európskej verejnosti o myelóme na nízkej úrovni. Priemerný vek objavenia sa ochorenia je okolo 60 rokov, ale päť až desať percent pacientov s myelómom je mladších ako 40 rokov. V Európe sa v súčasnosti po diagnostikovaní myelómu dožije viac ako päť rokov len približne 35 percent pacientov," poukázala Štefániková.

Toto ochorenie je podľa jej slov dlhodobo dobre liečiteľné. "Najprv je potrebné určiť štádium ochorenia, teda približne odhadnúť množstvo chorých buniek v tele pacienta. Liečba spočíva v zabíjaní chorých plazmatických buniek chemoterapiou, alebo rádioterapiou. Je dôležité si uvedomiť, že úplne zlikvidovať všetky choré bunky sa nepodarí, ale správnou liečbou a sledovaním pacienta sa darí ochorenie dobre kontrolovať," vysvetlila Štefániková. Poukázala na to, že v liečbe myelómu nastal za posledných desať – 20 rokov významný pokrok.