Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Trombóza môže mať fatálne následky, upozorňuje odborník

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Ak trombóza vznikne v srdcovej tepne, prejaví sa to srdcovým infarktom, v mozgovej tepne cievnou mozgovou príhodou. Môže tiež spôsobiť pľúcnu embóliu.

Bratislava 31. júla (TASR) - Dlhé cestovanie na dovolenku zvyšuje riziko vzniku trombózy. Tá môže mať fatálne následky. Lekár Juraj Maďarič upozorňuje, že keď sa v krvných cestách vytvorí zrazenina, vzniká nedokrvenie tkanív alebo orgánov. Ak trombóza vznikne v srdcovej tepne, prejaví sa to srdcovým infarktom, v mozgovej tepne cievnou mozgovou príhodou. Môže tiež spôsobiť pľúcnu embóliu.

Žilová trombóza sa môže týkať každého človeka. Dôležité je poznať svoje rizikové faktory a komunikovať o nich s lekárom. "Všeobecne sa za vysoké riziko považuje dlhodobý pobyt na lôžku, chirurgický zákrok, napríklad operácia bedrového kĺbu alebo kolena, onkologické ochorenie, predovšetkým ak je spojené s užívaním chemoterapie, ale aj srdcové zlyhávanie," uviedol primár Oddelenia kardiológie a angiológie z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave Juraj Maďarič.

Rizikové sú podľa jeho slov aj dlhé lety alebo dlhá cesta autom, spojené s nedostatkom pohybu. "Tiež trombóza v blízkej rodine, ale aj užívanie liekov na báze estrogénu, obezita, tehotenstvo či fajčenie," doplnil.

Podľa Maďariča je mýtus, že ženy sú trombózou ohrozené viac ako muži a nie je pravda ani to, že riziko vzniku trombózy je rovnaké v každom ročnom období. V skutočnosti je vyššie v letných mesiacoch, kedy sa prirodzene vyskytuje viacero faktorov podporujúcich vznik trombózy – nedostatočný príjem tekutín a dehydratácia, ktorá vedie k hustejšej krvi a dlhé cestovanie na dovolenku.

Naopak je pravda, že nadváha a obezita súvisia so vznikom trombózy. Nadváha totiž vytvára nadmerný tlak na žilový systém dolných končatín a môže prispieť ku vzniku krvných zrazenín. To, že športovci sú mimo ohrozenia, však označil za mýtus. Hoci nedostatok pohybu je jedným z rizikových faktorov vzniku trombózy, ďalším môže byť napríklad aj kombinácia dlhodobej náročnej fyzickej námahy a dehydratácie.

Fajčenie tiež zvyšuje riziko trombózy. Okrem toho, že sa podieľa na vzniku onkologických ochorení, má negatívny vplyv na plod vyvíjajúci sa v maternici počas tehotenstva a urýchľuje starnutie kože, podľa kardiológa ovplyvňuje aj srdcovo-cievny systém.