Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ministri zdravotníctva V4 robia kroky na zabezpečenie pracovníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Slovenské ministerstvo si sľubuje aj viac absolventov medicíny, keďže sa minulý rok zvýšil počet prijatých študentov medicíny.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Šéfovia ministerstiev zdravotníctva krajín V4 robia viaceré opatrenia na zabezpečenie ľudských zdrojov vo svojom rezorte. Zhodli sa, že nedostatok zdravotníckych profesií je vo všetkých krajinách, nielen v krajinách V4. Preto považujú za potrebné mať stratégiu aj v tejto oblasti. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

"V legislatívnom návrhu máme pripravený inštitút dočasnej odbornej stáže, ktorá počas 12 mesiacov môže umožniť lekárom z takzvaných tretích krajín, napríklad z Ukrajiny, pracovať v systéme slovenského zdravotníctva, zoznámiť sa s ním a následne jednoduchšie zvládnuť skúšky," poznamenala ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Ako ďalší príklad na zvýšenie počtu ľudských zdrojov v zdravotníctve priblížila program rezidentského štúdia. Ten priniesol Slovensku doposiaľ viac ako 100 absolventov z oblasti všeobecného lekárstva a pediatrie. V rámci tohto roku ho MZ SR rozšírilo o ďalšie špecializácie. V programe je od októbra zaradených ďalších 93 zdravotníckych pracovníkov, aktuálne je v ňom 319 účastníkov.

Slovenský rezort zdravotníctva priblížil, že ide o absolventov medicíny alebo lekárov, ktorí už nadobudli odbornú spôsobilosť na výkon špecializovaných činností v niektorom zo špecializačných odborov v povolaní lekár a tiež o sestry.

Slovenské ministerstvo si sľubuje aj viac absolventov medicíny, keďže sa minulý rok zvýšil počet prijatých študentov medicíny. Slovenský rezort hovorí aj o tom, že do budúcna rozšíri stabilizačnú pôžičku nielen pre sestry, ale aj pre lekárov a pre iné zdravotnícke povolania.

Šéf českého ministerstva zdravotníctva Adam Vojtěch zasa uviedol, že v Česku sa lekárov snažia motivovať aj finančnými ponukami. Nedostatok zaznamenávajú najmä v oblasti všeobecného lekárstva a pediatrie. "Sme zameraní aj na segment sestier. Chceme profesiu sestry zatraktívniť a dať jej väčšiu prestíž. Zvyšujeme kompetencie sestier tak, aby bola sestra plnohodnotný zdravotnícky pracovník, aktívne v tejto oblasti pracujeme aj s kolegami zo Svetovej zdravotníckej organizácie," povedal.

Rovnako aj v Maďarsku využívajú motivačné štipendiá či rezidentský program. Rezidenti tu však okrem základnej mzdy dostávajú aj štipendium. "Pracujeme na viacerých systematických krokoch, tak ako ostatné krajiny, aj u nás je nedostatok lekárov vo viacerých špecializáciách," povedala šéfka maďarského rezortu zdravotníctva Ildikó Horváthová.

Opatrenia prijalo aj poľské ministerstvo zdravotníctva. "Zvyšujeme počet študentov medicíny, prijímame ich o 20 percent viac ako v minulosti, snažíme sa otvárať nové výučbové pracoviská tak pre lekárov ako aj pre sestry, na naše školy prijímame aj množstvo študentov zo zahraničia," dodal Maciej Milkowski za poľské ministerstvo zdravotníctva s dôvetkom, že tak ako iné krajiny, aj Poľsko má množstvo pracujúcich lekárov v dôchodkovom veku.