Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Sestry sa obávajú degradácie na zdravotníckych asistentov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Sestry poukazujú, že k zvyšovaniu kompetencií zdravotníckych asistentov dochádza už na stredných zdravotníckych školách pri výučbe formou praktického nácviku namiesto názorných ukážok.

Bratislava 25. februára (TASR) - Sestrám sa nepáčia zmeny vo vzdelávaní zdravotníckych asistentov, pre ktoré sa obávajú svojej profesijnej degradácie. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) vidí v tomto kroku úsilie o riešenie nedostatku sestier a finančných zdrojov v zdravotníctve. Ministerstvo zdravotníctva to odmieta.

"Vzhľadom na navrhované zmeny v rámci praktickej prípravy zdravotníckych asistentov u nás možno očakávať, že dôjde k úpravám ich kompetencií a následne k degradácii sestier do pozície zdravotníckych asistentov s tým, že budú naďalej nútené vykonávať činnosti sestry," obáva sa komora. Sestry tak reagujú na zmenu Štátneho vzdelávacieho programu pre stredné zdravotnícke školy.

Sestry poukazujú, že k zvyšovaniu kompetencií zdravotníckych asistentov dochádza už na stredných zdravotníckych školách pri výučbe formou praktického nácviku namiesto názorných ukážok. "Často sme svedkami toho, že špecializované odborné výkony na pacientoch v zdravotníckych zariadeniach realizujú mladí študenti bez dostatočných teoretických vedomostí a praktických zručností," tvrdí komora s tým, že súčasný spôsob výučby je aj hazard s bezpečnosťou a zdravím pacientov pri poskytovaní ošetrovateľskej starostlivosti.

"Ministerstvo zdravotníctva SR zmenou Štátneho vzdelávacieho programu pre stredné zdravotnícke školy nemení kompetencie zdravotníckych asistentov. Čiže nejde o žiadne zvyšovanie kompetencií zdravotníckych asistentov či "degradáciu" sestier do pozície zdravotníckych asistentov tak, ako to tvrdí Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek," reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

Poukázala, že kompetencie zdravotníckych asistentov ostávajú aj naďalej nezmenené. Ministerstvo tiež odmietlo, že by výsledkom zmien vo vzdelávacom programe bolo akékoľvek ohrozenie pacienta.