Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárnická komora odmieta návrh zmluvy s poisťovňou, tá chce rokovať

Ondrej Sukeľ, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Všeobecná zdravotná poisťovňa tvrdí, že je absolútnym zástancom a podporovateľom elektronizácie v zdravotníctve, ale jej úmyslom je dodržiavanie zákona.

Bratislava 18. júna (TASR) – Slovenská lekárnická komora (SLeK) odmieta návrh zmluvy, ktorý jej poslala Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP). Lekárnici totiž tvrdia, že štátna zdravotná poisťovňa požaduje v rozpore so zákonom o liekoch pri nepodpísaných elektronických predpisoch ich papierovú formu, čím predlžuje splatnosť faktúr a komplikuje situáciu okolo elektronického zdravotníctva. VšZP sa však bráni, že návrh zmluvy je nielen v súlade s legislatívou, ale chráni lekárne. Chce preto so zástupcami lekárnikov rokovať.

"Od 1. júna 2019 budú poisťovne lekárňam uhrádzať výhradne lekárske predpisy lekárnikmi zapísané v elektronickej zdravotnej knižke pacienta. Niektorí lekári však dodnes ignorujú ezdravie a lekárske predpisy buď vystavujú po starom - ručne, alebo ich síce vystavia elektronicky, avšak bez použitia elektronického podpisu. Aj tieto 'nepodpísané' elektronické recepty však doposiaľ poisťovňa akceptovala, nepožadovala ich papierovú formu a uhrádzala ich v skrátenej lehote splatnosti," argumentuje SLeK, podľa ktorej návrh zmluvy situáciu posúva do obdobia spred dvoch rokov.

Prezident SLeK Ondrej Sukeľ poukázal na to, že slovenské lekárne sú na rozdiel od iných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v systéme umožňujúcom elektronické predpisovanie a výdaj liekov 100-percentne integrované. "V rámci podpory ezdravia sme sa už v roku 2017 vzdali 17-centových poplatkov za lekársky predpis a od zdravotnej poisťovne sme požadovali iba skrátenie splatnosti faktúr za elektronické recepty - teda žiadne peniaze navyše ako iné segmenty," zdôraznil s dôvetkom, že VšZP v tom čase pristúpila k ich návrhu pozitívne a všetky lekárske predpisy vystavené v rámci projektu erecept uhrádzala lekárňam v skrátenej lehote splatnosti.

VšZP tvrdí, že je absolútnym zástancom a podporovateľom elektronizácie v zdravotníctve, ale jej úmyslom je dodržiavanie zákona. "Lekárňam bol expedovaný taký návrh zmluvy, ktorý je nielen v súlade s legislatívou, ale mienime, že dokonca chráni lekárne, ak zistia, že elektronický recept nemá platný podpis predpisujúceho lekára," reagovala pre TASR jej hovorkyňa Jana Martanovičová. Podľa jej vyjadrenia by malo byť aj v záujme lekárne vydávať liek na taký predpis, ktorý je platný, čo je v záujme ochrany zdravia pacientov.

Martanovičová tiež zdôraznila, že lekárňam posielali len návrh zmluvy. Ako dodala, vo VšZP dostali niekoľko závažných pripomienok, tie však vyhodnocovali. "Nasledovať bude ďalšie rokovanie o podmienkach prijateľných pre oboch zmluvných partnerov," uzavrela.