Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Slováci nevedia poskytovať prvú pomoc, pomôcť má nový projekt

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na Slovensku sa rozbieha nový projekt Krajina záchrancov, ktorého cieľom je priblížiť život zachraňujúce informácie širokej verejnosti.

Bratislava 25. februára (TASR) - Mnohí ľudia nevedia, ako správne poskytnúť prvú pomoc, keď sú v ohrození života ich blízki, alebo sa stanú napríklad svedkom nehody. Na Slovensku sa preto rozbieha nový projekt Krajina záchrancov, ktorého cieľom je priblížiť tieto život zachraňujúce informácie širokej verejnosti. Znalosť základov prvej pomoci totiž môže v troch štvrtinách prípadov zachrániť život blízkych osôb.

"Nevedomosť, strach a neochota poskytnúť prvú pomoc pripravuje mnohých o šancu na prežitie do príchodu odbornej pomoci," skonštatoval špecialista na urgentnú medicínu a odborný garant projektu Viliam Dobiáš. Poukázal, že 75 percent úrazov a nehôd sa stáva v prítomnosti blízkych ľudí a vôľou spolu s vedomosťami im možno zachrániť život.

Ako vyplynulo z prieskumu spoločnosti TNS, 78 percent ľudí si myslí, že by v prípade potreby vedeli blízkym podať prvú pomoc. Podľa Dobiáša však toto číslo nezodpovedá realite a skúsenosti z praxe ukazujú, že je to okolo päť až desať percent ľudí. Správny počet stlačení hrudníka a záchranných vdychov poznalo iba 38 percent respondentov. Odporúčaný pomer je 30 stlačení a dve vdýchnutia.

"Ideálne by bolo, keby to vedel každý, ale optimálne buďme realisti, keby tretina až polovica ľudí vedela poskytnúť prvú pomoc, tak by to stálo za to," povedal Dobiáš. Podotkol, že sa veľa hovorí o tom, že pri nehodách umiera ročne okolo 300 ľudí, na infarkt však ročne zomrie 4000 až 5000 ľudí. "Z tých mŕtvych tri štvrtiny zomrú v prítomnosti kolegov na pracovisku alebo v prítomnosti rodinných príslušníkov a podľa zahraničných skúseností tretina až polovica z tých ľudí by bola oživiteľná, keby ich niekto začal oživovať," zdôraznil.

Na webovej stránke www.prvapomoc.sk tak vďaka projektu každý záujemca môže bezplatne absolvovať e-learningový kurz základov prvej pomoci. V ôsmich lekciách sa možno vďaka interaktívnym videám a úlohám naučiť teóriu od privolania záchrannej služby, po resuscitáciu, ako aj postup pri zastavení krvácania či fixáciu zlomenín. Projekt spoločnosti Pfizer odborne podporujú Slovenský Červený kríž a Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku.

V prípade absolvovania e-learningového kurzu získa jeho absolvent Certifikát krajiny záchrancov. Na jeho základe môže absolvovať praktický štvorhodinový kurz prvej pomoci v Slovenskom Červenom kríži za symbolickú cenu.