Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Spinálna endoskopia sa v Žiline osvedčila, spravili už 20 operácií

Na archívnej snímke budova Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Spinálna endoskopia poskytuje pacientom s degeneratívnymi ochoreniami chrbtice šetrný a menej zaťažujúci výkon.

Žilina 16. februára (TASR) - Operácie pomocou spinálnej endoskopie sa vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline osvedčili. Na pracovisku neurochirurgie ich za uplynulý rok urobili 20. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa nemocnice Zuzana Fialová.

Spinálna endoskopia poskytuje pacientom s degeneratívnymi ochoreniami chrbtice šetrný a menej zaťažujúci výkon. Ten podľa Fialovej umožňuje skoršiu mobilizáciu pacienta po operácii, nižšiu spotrebu liekov proti bolesti, rýchlejšie zotavenie aj návrat do každodenného života.

"Najčastejšie ide o operácie poškodených medzistavcových platničiek, takzvaných vyskočených platničiek. Otvorená rana má približne tri až štyri centimetre, pri endoskopii sa dostaneme len na priemer rany približne pol centimetra. Šetríme zdravé okolité tkanivá, pacient sa na druhý deň postaví a počas ďalších dní už dokáže plnohodnotne fungovať," vysvetlil primár oddelenia neurochirurgie FNsP Žilina Ivan Mačuga.

Neurochirurgické oddelenie používa počas zákrokov najmodernejšiu spinálnu endoskopickú zostavu. FNsP je podľa hovorkyne jediným nemocničným pracoviskom v pôsobnosti severovýchodnej oblasti Slovenska, ktoré túto metódu rutinne používa.