Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Štúdia ukázala, že Briti patria medzi najnezdravšie národy Západu

Londýn, ilustračné foto Foto: Teraz.sk/Martina Miksová

Britom krátia život zdravotné komplikácie ako vážne dýchacie infekcie, komplikácie z predčasného pôrodu či rakovina prsníka.

Londýn 5. marca (TASR) - Napriek 60 rokom bezplatnej zdravotnej starostlivosti a zdravotným kampaniam patria Briti medzi najnezdravších ľudí Západu. Vyplýva to z medzinárodnej štúdie, ktorá porovnávala chorobnosť a úmrtnosť v rokoch 1990-2010 v 15 západoeurópskych krajinách, plus Austrálii, Kanade a USA.

Štúdiu financovala Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov a jej výsledky dnes zverejnil online odborný lekársky časopis Lancet.

Experti označili britské výsledky za "prekvapivé" a zdôraznili, že Británia nerieši zdravotné riziká svojej populácie, medzi ktoré patrí podľa BBC vysoký tlak, obezita, fajčenie, príliš málo pohybu, zneužívanie alkoholu a drog a zlé stravovanie.

"Je to neuveriteľné. Všetci si myslíme, že Británia má super zdravotný systém a špičkové lekárske výskumy. Nik neočakával, že sa ocitne na spodku rebríčka," citovala agentúra Associated Press dr. Christophera Murraya z Washingtonskej univerzity v Seattli.

Británia sa umiestnila na 12. priečke v priemernej dĺžke života, ktorého sa Briti dožívajú v zdraví. Väčšina Britov očakáva, že sa v dobrom zdraví dožije 68,6 roku, celkove však v rokoch 1990-2010 stúpla priemerná dĺžka dožitia v Británii o 4,2 roka na 79,9 roka. USA skončili s vekom 67,9 roku dožitia v dobrom zdraví spomedzi 18 hodnotených krajín až sedemnáste. Najdlhšie sa v zdraví dožívajú Španieli, v priemere takmer 71 rokov (60,9), Austrálčania sú tretí najlepší (70,1 roka), Kanaďania v poradí piati (69,6 roka). Na opačnom protipóle sú Fíni - v priemere sa dožívajú v zdraví iba 67,3 roka.

Britom krátia život zdravotné komplikácie ako vážne dýchacie infekcie, komplikácie z predčasného pôrodu či rakovina prsníka. Na porovnanie Taliansko má najnižšiu úmrtnosť na dýchacie infekcie a Nórsko je najlepšie pri riešení komplikácií pri pôrode. Švédsko má najnižšiu úmrtnosť na rakovinu prsníka.

Murray s kolegami konštatovali, že sa prakticky nijak nemení percento predčasnej úmrtnosti dospelých Britov vo veku 20 až 54 rokov, stúpa však úmrtnosť v dôsledku zneužívania drog a alkoholu. Cirhóza pečene, často spájaná s konzumáciou alkoholu, vzrástla v Británii za uplynulých 20 rokov o vyše 65 percent.

Najväčšími zabijakmi sú srdcové choroby, mozgová porážka a rakovina.