Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Svetový deň srdca je už zajtra

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Slovensko sa úmrtnosťou na srdcovocievne ochorenia radí na jedno z najhorších miest v Európe.

Bratislava 28. septembra 2012 (TERAZ.sk) - Európska únia príde podľa prognóz do roku 2030 o 72 miliónov obyvateľov v dôsledku kardiovaskulárnych ochorení. Tento vážny odkaz spojil poslancov Európskeho parlamentu, ktorí pri príležitosti dnešného Svetového dňa srdca otvárajú kampaň za zdravie.

„Práve ochorenia srdca stoja život až päťtisíc Európanov denne, čo je vážna výzva konať, najmä keď vieme, že doterajšie snahy o zlepšenie tejto situácie mali význam a znamenali pokles výskytu ochorení. Ešte stále však kardiovaskulárne ochorenia zostávajú najčastejšou príčinou smrti. Uvedomuje si teda, že je potrebné urobiť ešte viac. Až osemdesiatim percentám predčasných úmrtí je totiž správnou prevenciou možné zabrániť,“ vyhlásil v tejto súvislosti slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik, podľa ktorého na úrovni Európskeho parlamentu existujú predovšetkým dlhodobé snahy o obmedzenie užívania tabaku obrazovými výstrahami na obaloch v nadchádzajúcej revízii smernice o tabakových výrobkoch, rovnako ako podpora pohybových aktivít.

Najnovšia správa o stave kardiovaskulárnych ochorení v Európe vypracovaná European Heart Network, Európskou kardiologickou spoločnosťou a britskou Heart Foundation Health Promotion Research Group vidí dlhodobo problém totiž práve v nezdravom životnom štýle, fajčení, nedostatku fyzickej aktivity, obezite a cukrovke. Správa taktiež ukazuje, že napriek jasnému dôkazu škodlivosti fajčenia, takmer tretina (29%) ľudí v EÚ sú fajčiari. Pritom len pätina dospelých Európanov pravidelne športuje. Kardiovaskulárne ochorenia sa tak stále podpisujú ako hlavná príčina pod úmrtia žien vo všetkých 27 krajinách EÚ. U mužov v dvadsiatich troch.

Slovensko sa úmrtnosťou na srdcovocievne ochorenia radí na jedno z najhorších miest v Európe, a to napriek tomu, že vynakladáme ročne viac ako miliardu eur na zdravotnú starostlivosť o pacientov s ochoreniami srdca a ciev a ďalšie s tým spojené náklady.

"V čase hospodárskej krízy si krajiny EÚ nemôžu dovoliť rastúce náklady na liečbu srdcovocievnych ochorení. Zdravie by nemalo byť záťažou, ale hodnotou, poháňačom pre rast, " dodal v tejto súvislosti Mikolášik, ktorý sa pripojil k iniciatíve poslancov Európskeho parlamentu na ochranu srdca.