Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výzvy na prechod poistencov do štátnej VšZP sú podľa Union ZP nefér

Foto: TASR/František Iván

Vláda v júli odsúhlasila zámer zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia namiesto pluralitného, teda vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne.

Bratislava 26. augusta (TASR) - Medializované názory niektorých občianskych iniciatív a politikov, vyzývajúce na odchod poistencov zo súkromných zdravotných poisťovní, považuje Union zdravotná poisťovňa za neprijateľné a proti pravidlám férovej súťaže.

"Slovensko má stále pluralitný systém zdravotného poistenia, v ktorom by sa poistenci o zmene svojej poisťovne mali rozhodovať na základe spokojnosti s poskytovanými službami, a nie na základe politicky motivovaných výziev. V demokratickej spoločnosti nemôže platiť, že účel svätí prostriedky," uviedla hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová.

Union ZP považuje z pohľadu slovenských poistencov za veľmi nešťastné, ak sa diskusia o budúcnosti verejného zdravotného poistenia zúži iba na snahu riešenia si problémov s finančnou skupinou, vlastniacou jednu zo zdravotných poisťovní. "Pritom sa vôbec nerieši to podstatné, a to, ktorý zo systémov je schopný lepšie a efektívnejšie zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov," poukázala.

Na spustenie kampane na prestup poistencov do štátnej Všeobecnej zdravotnej starostlivosti (VšZP) v súvislosti s plánom vlády vytvoriť iba jednu zdravotnú poisťovňu vyzývala kompetentných občianska iniciatíva Vízia 21, ako aj poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (nezávislý). "Žiadame vás, aby ste v medziach zákona vyzvali všetkých občanov SR, aby sa sami dobrovoľne prehlásili do VšZP. S touto výzvou bude potrebné pripraviť zákon, ktorý umožní poistencom prehlásiť sa do VšZP hocikedy v priebehu roka, aby sa celý proces urýchlil," tvrdila iniciatíva.

Foto: poistovne.sk
Ako povedal Lipšic, kým v prípade dôchodkového poistenia sa spúšťa kampaň na prestup, kampani ohľadne zdravotných poisťovní sa premiér Robert Fico bráni. Dôvod vidí v hájení záujmov súkromnej poisťovne Dôvera, ktorú vlastní aj finančná skupina Penta.

"Ak by totiž svojou kampaňou spôsobili väčší presun poistencov do štátnej zdravotnej poisťovne, zásadne by znížili hodnotu už aj tak výrazne zadlženej súkromnej poisťovne Dôvera. V krajnom prípade by celá kúpa stratila zmysel, a prísť o niekoľko stoviek miliónov eur by sa Pente určite vôbec nepáčilo," napísal na blogu Hospodárskych novín.

Vláda v júli odsúhlasila zámer zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia namiesto pluralitného, teda vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne. Stalo sa tak necelý mesiac po tom, čo premiér Robert Fico pripustil vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne. Avizoval, že chce, aby vznikla v roku 2014.