Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Začala sa Valentínska kvapka krvi, opäť vyzýva na darovanie

Na snímke darcovia krvi počas Valentínskej kvapky krvi 14. februára 2023 v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky.

Bratislava 14. februára (TASR) - Na Slovensku sa v stredu začala kampaň Valentínska kvapka krvi. Ľudí aj v tomto roku vyzýva na darovanie krvi. Potrvá do 13. marca. TASR o tom informoval Slovenský Červený kríž (SČK), ktorý za kampaňou stojí.

Tohtoročný slogan znie "Buďme k sebe láskaví, veď sme +/- rovnakí". "Hoci v sebe nesie odkaz na Rh faktor krvných skupín, chceme ním predovšetkým prispieť k zmierneniu negatívnych nálad v spoločnosti," priblížil SČK.

Kampaň má rozvíjať témy výskytu jednotlivých krvných skupín naprieč regiónmi a ich vzájomnej kompatibility. Rovnako chce šíriť aj myšlienku láskavosti a rovnosti. "Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca po celom svete dbá o to, aby sme medzi ľuďmi nerobili žiadne rozdiely. Zároveň je pre nás silnou témou aj ochrana zraniteľných komunít. Snažíme sa predchádzať nielen ich utrpeniu, ale aj stigmatizácii," povedala generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová.

Valentínsku kvapku možno podporiť darcovstvom, ale aj šírením jej humánneho odkazu na sociálnych profiloch prostredníctvom grafickej šablóny. Tá je od stredy voľne dostupná na webe SČK.

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk.