Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pri podozrení na infarkt treba volať rýchlo záchranku

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Človeka s podozrením na infarkt treba upokojiť, ako mu aj uvoľniť odev, aby sa mu ľahšie dýchalo.

Bratislava 18. marca (TASR) – Infarkt si počas roka na Slovensku vyžiada okolo 4000 až 5000 ľudských životov. Skúsenosti zo zahraničia pritom ukazujú, že mnohým z týchto ľudí by bolo možné zachrániť život, keby im ich blízki či kolegovia vedeli poskytnúť prvú pomoc.

O tom, že človek dostal infarkt môže vypovedať viacero príznakov, typický z nich je silná bolesť za hrudnou kosťou. Tá môže vystreľovať až do malíčka či lopatky, priblížil pre TASR vedúci strediska odbornej prípravy Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Jozef Minár. Ozrejmil, že v takomto prípade môžu postihnutému vystúpiť aj kropaje potu, ťažšie sa mu dýcha, je zadýchaný, prípadne môže cítiť aj tŕpnutie v ruke.

Pokiaľ má človek spomínané symptómy, treba ho podľa Minára obmedziť v akejkoľvek ďalšej námahe. "Mal by sa pohodlne posadiť do kresla. Ideálne je, pokiaľ by sa ten stav zhoršil, posadiť ho niekde na zem k stene," povedal s tým, že ak by postihnutý upadol do bezvedomia, odstráni sa problém s prípadným prenášaním pred resuscitáciou.

Človeka s podozrením na infarkt treba tiež upokojiť, ako mu aj uvoľniť odev, aby sa mu ľahšie dýchalo. Vhodné je tiež, pokiaľ dôjde k udalosti v miestnosti, otvoriť okno, aby mal prívod čerstvého vzduchu. K postihnutému treba čo najskôr zavolať záchrannú službu alebo tiesňovú linku 155. Inú pomoc mu laik, pokiaľ neupadol do bezvedomia, poskytnúť nevie. Ak by postihnutý do príchodu záchranky stratil vedomie, treba okamžite začať s jeho resuscitáciou.