Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zuzana Zvolenská verí, že dlhy nemocníc na poistnom budú klesať

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Michal Svítok

Zdravotnícke zariadenia dlhovali Sociálnej poisťovni na neuhradenom poistnom ku koncu júna 38,5 milióna eur.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská je presvedčená, že štátnym nemocniciam sa podarí zastabilizovať situáciu v súvislosti s ich dlhmi voči Sociálnej poisťovni (SP) a ku koncu roka začnú klesať. "V tejto chvíli plníme dohodu uzavretú s ministrom práce a zariadenia odoslali už plné platby. Nabiehame postupne aj na režim splácania najprv aktuálnych, potom aj už starších vecí," uviedla. Problém majú štyri nemocnice, ostatné podľa jej slov odvody platia riadne a včas.

Šéfka rezortu poukázala, že v rámci oddlžovania nemocníc, ktoré sa realizovalo minulý rok, sa určitá časť pohľadávok na poistnom nezahrnula do oddlžovania nemocníc. Následne im mala Sociálna poisťovňa vyrubiť úroky z omeškania. "Je to podľa mňa dosť závažná informácia," doplnila.

Problémy sú aj v príjmoch nemocníc

Riešenie situácie v zadlžených nemocniciach vidí Zvolenská v zefektívnení procesov, reštrukturalizácii, zavádzaní moderných procesov či zlučovaní niektorých kliník, pozornosť sa má venovať aj nákupom. Pripustila však, že problémy sú aj v príjmoch nemocníc, keďže väčšinu z nich dávajú na mzdy zamestnancov, v niektorých prípadoch je to podľa ministerky aj 100 percent.

"My urobíme všetko preto, aby sme dostali do rezortu najviac, čo je možné. Ale ak niečo nie je možné, tak neurobíme, že prepáčte, takto to nejde. Treba urobiť všetko preto, aby sme s týmito prostriedkami vedeli ukázať pozitívny trend," zhrnula Zvolenská.

Zdravotnícke zariadenia dlhovali Sociálnej poisťovni na neuhradenom poistnom ku koncu júna 38,5 milióna eur. Oproti koncu minulého roka sa tak zaznamenal ich nárast o vyše 19,6 milióna eur. Pohľadávky voči štátnym zdravotníckym zariadeniam dosiahli 19,6 milióna eur. Za pol roka tak ich pohľadávky vzrástli o vyše 17 miliónov eur. Voči transformovaným zdravotníckym zariadeniam evidovala poisťovňa k 30. júnu pohľadávky vo výške 18,8 milióna eur. Polročný nárast pohľadávok predstavuje 2,6 milióna eur.