Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Jedna poisťovňa má vzniknúť v roku 2014 aj v prípade vyvlastňovania

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Michal Svítok

Prechod na systém jednej poisťovne by podľa ministerky Zvolenskej nemal mať reálne dopady na občanov.

Michalovce 26. septembra (TASR) - Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní.

Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať od januára 2014, pokiaľ nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla toho istého roku. Vyplýva to z návrhu projektu zavedenia unitárneho systému z dielne ministerstva zdravotníctva. Koľko prostriedkov bude na takýto krok potrebných, nie je jasné, spôsob oceňovania má určiť nový transformačný zákon.

Zvolenská: Našou ambíciou je, aby jedna poisťovňa vznikla k 1. 1. 2014

Ambíciou MZ je vytvoriť systém jednej zdravotnej poisťovne k 1. januáru 2014. Šéfka rezortu Zuzana Zvolenská jednoznačne preferuje dohodu so súkromnými poisťovňami na odkúpení akcií. Táto alternatíva by totiž podľa nej priniesla najväčšiu právnu istotu pre občanov. Povedala to po dnešnom rokovaní vlády v Michalovciach.

"Ak sa nepodarí dospieť k dohode, vidíme cestu vyvlastnenia. Dávame si dôraz na formu dohody k 1. 1. 2014. V prípade, že táto dohoda nebude dovtedy uzavretá, následne by sme začali kroky ohľadne vyvlastnenia a rátame, že najneskôr do polroka 2014 bude tak či onak plne funkčný unitárny systém," zdôraznila. Predpokladané termíny by sa podľa nej mohli posúvať, keby v rámci verejných obstarávacích procesov došlo k posunom v súlade s realizáciou niektorých právnych krokov zúčastnených osôb. "To nevieme ovplyvniť," povedala Zvolenská pre TASR.

Najdôležitejším krokom je podľa nej vybratie externého poradcu s medzinárodným kreditom, ktorý stanoví cenu akcií spravodlivú pre všetky strany. "Každý sa nás pýta, koľko to bude stáť. Ja to v tejto chvíli neviem, nie som na to odborník. Mojou úlohou je nájsť niekoho, komu budeme všetci veriť, že takto je to správne, čiže musí to byť niekto s medzinárodnými skúsenosťami a medzinárodným kreditom," dodala. Podľa Zvolenskej je otázka financovania až bodom B. "My v prvom rade potrebujeme mandát od vlády SR, že tak, ako sme to načrtli, celý harmonogram, že takto máme pokračovať. Nemôžeme hovoriť o financovaní, keď ešte nevieme, koľko to bude stáť," podčiarkla. Externý poradca má podľa materiálu, ktorý dnes rezort poslal do pripomienkového konania, vzísť z verejného obstarávania najneskôr v apríli 2013.

"Zároveň nie je možné niektoré z krokov realizovať na platforme už existujúcej poisťovne z dôvodu neoprávnenej štátnej pomoci a mnohých ďalších právnych aspektov. V prípade, že by sa napríklad išlo cestou odkúpenia akcií, musí to byť niekto, kto môže mať financie a môže s nimi disponovať. Navrhujeme stopercentnú účasť štátu, akcionárom má byť ministerstvo zdravotníctva, niektoré kroky podmieňujeme aj súhlasom ministerstva financií," uviedla.

Prechod na systém jednej poisťovne by podľa ministerky nemal mať reálne dopady na občanov.
Možnosti vytvorenia jednej poisťovne už naznačil zámer, ktorý schválila vláda, kde sa hovorí o dohode o správe poisťovne, dohode o odkúpení a procese vyvlastnenia. Projekt počíta najmä s druhou možnosťou, v rámci ktorej by malo dôjsť k prevodu akcií, čo je podľa ministerstva najkomplexnejšia alternatíva. Ako sa uvádza v materiáli, v takomto prípade by štát získal kontrolu nad súdnymi spormi voči nemu a zlepšila by sa aj pozícia štátu vo vyjednávaniach o urovnaní vedených súdnych a arbitrážnych sporov. Pokiaľ by k prevodu akcií nedošlo na základe dohody, má sa siahnuť po vyvlastňovaní.

Proces zmeny systému zdravotného poistenia si má vyžiadať prípravu nového transformačného zákona, ako aj vznik Spoločnosti pre zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, čím by sa vylúčil vstup štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne do vzťahov s tretími osobami. Spoločnosť bude zabezpečovať výkon odborných činností v súvislosti s právnym a ekonomickým posúdením stavu neštátnych poisťovní vrátane stanovenia hodnoty predmetu prevodu prostredníctvom poradcu a mala by vzniknúť do konca novembra tohto roku. Poradca má vzísť z verejného obstarávania najneskôr v apríli 2013.

Oceňovanie poisťovní sa má diať v prípade ich súhlasu aj nesúhlasu, pokiaľ nepristúpia na audit, a to na základe informácií, ktoré sa podarí získať. Spôsob určenia ceny za výkup akcií neštátnych poisťovní má stanoviť transformačný zákon, ten má podľa plánu ministerstva platiť od mája 2013.

Právna norma upraví aj proces vyvlastnenia neštátnych poisťovní, ktorý sa uskutoční v prípade neúspechu pri vyjednávaní s akcionármi neštátnych poisťovní. Žiadateľom o vyvlastnenie by bola Spoločnosť pre unitarizáciu a vyvlastňovacím správnym orgánom Úrad pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Proti rozhodnutiu o vyvlastnení nebude možné podať rozklad, ale bude sa dať napadnúť na súde, rovnako ako aj samotný zákon.

Ako upozorňuje materiál, proces odkúpenia neštátnych zdravotných poisťovní a eventuálne aj proces ich vyvlastnenia je len predpokladom pre unitarizáciu systému zdravotného poistenia právnym zjednotením všetkých zdravotných poisťovní do jedného subjektu. Za najlepší spôsob ministerstvo považuje zlúčenie odkúpených, eventuálne vyvlastnených zdravotných poisťovní s VšZP. V takomto prípade má byť najvýhodnejšie, aby sa akcie VšZP bezodplatne previedli na spoločnosť pre unitarizáciu a následne by sa zlúčili všetky poisťovne do VšZP.

"Princíp realizácie zámeru unitarizácie sa javí byť v súlade s ústavou. Ústava umožňuje, aby sa určité spoločenské vzťahy, respektíve činnosti vo verejnom záujme vylúčili z hospodárskej súťaže," konštatuje sa v materiáli. Hrozba udelenia finančnej kompenzácie zo strany arbitrážneho tribunálu v prípade medzinárodnej investičnej arbitráže by bola podľa ministerstva reálna len pri nedodržaní štandardov a podmienok zákonného vyvlastnenia stanovených najmä v príslušnej dohode o podpore a ochrane investícií. Riziko arbitrážneho konania preto nemá byť prekážkou zrealizovania zámeru.



Podľa Dôvery je projekt jednej poisťovne v rozpore s Ústavou SR

Projekt vytvorenia unitárneho systému zdravotného poistenia na Slovensku, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, je podľa riaditeľa súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera Martina Kultana v zrejmom rozpore s Ústavou SR, ako aj právom Európskej únie v oblasti trhovej slobody. Tvrdí, že projekt, ktorý predložilo ministerstvo zdravotníctva ide proti pacientovi a nezabezpečí chýbajúce zdroje pre zdravotníctvo, spokojnosť pacientov a ďalšie služby.

Ako poukázal Kultan, v tomto prípade chýba verejný záujem. "Nie je to štandardný projekt, ktorý by mal zlepšovať zdravotnú starostlivosť," vyhlásil. Pripomenul, že v rámci plurality zdravotného poistenia majú pacienti vyššiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti a sú nižšie čakacie lehoty na zákroky na rozdiel od unitárneho systému. Pýta sa preto, kde je spokojný poistenec a kde bude viac peňazí z unitárneho systému, keď prax ukazuje, že štát nie je dobrý a efektívny vlastník. Pýtal sa tiež, kto príde v prípade vyvlastnení poisťovní ďalší na rad.

Materiál z dielne ministerstva má podľa Kultana ukazovať zlé alebo nesprávne spôsoby ako zlepšiť zdravotníctvo na Slovensku. Naopak, chýbajú mu návrhy, ktoré by reálne priniesli zlepšenie systému. Má ísť najmä o privatizáciu štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne, z ktorej by vraj mohol byť zisk 1,5 až dve miliardy eur. "Štát by nemusel vyhadzovať peniaze na takúto nezmyselnú reformu," skonštatoval s tým, že štát by mal podporovať konkurenciu a súkromný sektor v zdravotníctve, keďže to prináša efektivitu a benefit pre pacienta.

Dôvera plánuje aj naďalej poukazovať na nesprávnosť plánovaného zámeru. "Chceme ostať na trhu," deklaroval Kultan.


Union ZP postoj nemení,trvá na zachovaní pluralitného systému poistenia

Union zdravotná poisťovňa v súčasnosti analyzuje projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia v SR z dielne ministerstva zdravotníctva. Ako však deklarovala poisťovňa, postoj Union ZP ohľadom zachovania pluralitného systému zdravotného poistenia zostáva nezmenený.

"Na základe mnohých faktov je preukázateľné, že neexistujú relevantné dôvody pre zmenu, a sme presvedčení, že prechod na systém jednej poisťovne prinesie negatívne dôsledky pre štát v podobe vyšších nákladov, ale najmä pre občanov v podobe zníženej kvality zdravotnej starostlivosti," informovala hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová.

Union ZP má podľa jej slov záujem spolupracovať so slovenskou vládou na takých reformných krokoch, ktoré budú viesť k zvýšeniu kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti na Slovensku. "Sme presvedčení, že aj vďaka know-how nášho akcionára, ktorý je najväčším poskytovateľom zdravotného poistenia v Holandsku, vieme na Slovensko priniesť dlhoročné a overené skúsenosti z holandského zdravotného systému, ktorý je považovaný za najlepší na svete," uzavrela.

Vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne podľa Uhliarika vráti SR o 20 rokov dozadu

Ivan Uhliarik
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne vráti podľa exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) Slovensko minimálne o 20 rokov dozadu. "Smer sa správa ako štátostrana pred rokom 1989, ktorá ľuďom nedávala na výber," uviedol v reakcii na projekt vytvorenia jednej poisťovne z dielne ministerstva zdravotníctva.

Poukázal na to, že stovky miliónov eur, ktoré sa majú použiť na vyplatenie majiteľov poisťovní, by mal štát využiť na obnovu nemocníc a vyššie platy sestier, lekárov a ostatných zdravotných pracovníkov. "Smer by mal ďalej sprísniť vyplácanie zisku zdravotných poisťovní tak, ako to začala bývalá vláda," tvrdí Uhliarik.

Bývalý šéf rezortu tvrdí, že Smer-SD nedokáže riadiť ani súčasnú štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. "V roku 2006 ju prebrali nominanti Smeru s plusom deväť miliónov eur a odovzdali v roku 2010 s dlhom 120 miliónov eur," uzavrel.