Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zvolenská stojí za riaditeľom žilinskej nemocnice Štefanom Volákom

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Na spôsob ozdravovania žilinskej nemocnice poukázala televízia Markíza.

Bratislava 23. januára (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) stojí za riaditeľom žilinskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Štefanom Volákom. "Pevne verím, že bude naďalej realizovať kroky tak, ako ich realizuje v rámci finančného ozdravenia nemocnice," reagovala dnes na otázku, či si stojí za svojím nominantom. Celý prípad so žilinskou nemocnicou označila za kauzu vyvolanú jedným médiom.

Na spôsob ozdravovania žilinskej nemocnice poukázala televízia Markíza. Tá informovala, že riaditeľ Volák kúpil ozdravný plán nemocnice od Juraja Majera, ktorý je vraj jeho sused. Ten pracuje ako kotolník a je konateľom spoločnosti PP Partnership, ktorá za materiál získala 10.000 eur. Partnerom v spoločnosti je Tomáš Tvarůžek, ktorý bol riaditeľov poradca. Volák predkladal svoj ozdravný plán vlani v lete, keď sa uchádzal o funkciu.

Štefan Volák
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Kúpený podnikateľský plán spochybnil v utorok (22. 1.) Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), a to v oblasti jeho ceny aj autorstva. Poukázal, že jedna jeho strana vyšla na takmer 770 eur, pričom podstata je na troch. "Ostatné je väčšinou vata s informáciami s minimálnou pridanou hodnotou, čo sa týka ozdravenia a stabilizácie nemocnice," napísal na svojom webe inštitút s tým, že takýto materiál by mali vedieť vypracovať zamestnanci každej nemocnice za pár dní a náklady by nesmeli presiahnuť výšku minimálnej mzdy, teda necelých 330 eur.

"Myslím, že je načase povedať, že žilinská nemocnica každý mesiac znižuje svoje náklady. Po podpísanej dohode okrem toho, že mesačne o dve až tri percentá pravidelne znižuje náklady na svoju prevádzku, bude ďalej šetriť vyše milióna eur ročne," skonštatovala v reakcii Zvolenská s tým, že do dvoch rokoch prestane vytvárať dlh. Cenu za problém nepovažuje, keďže v nej podľa jej slov bola aj implementácia opatrení. Myslí si, že prípadné náklady na ekonóma by boli vyššie, pričom pripomenula, že nemocnica ho dlhodobo nemá.

INEKO zároveň upozornil, že kúpený plán je v najdôležitejšej trojstranovej kapitole, kde sa navrhujú opatrenia na ozdravenie nemocnice, z podstatnej časti odkopírovaný od slova do slova z Volákovho projektu. Denník Hospodárske noviny dnes po porovnaní oboch projektov označil kúpený materiál za plagiát.

Šéfka rezortu to však odmieta. Skonštatovala, že zhoda je asi v dvoch vetách, pričom podotkla, že kúpený plán je ekonomické zhmotnenie riaditeľovho plánu, čo tvrdí aj samotný Volák. "Je absolútne logické, že vychádza z mojej vízie. Odmietam slová o zhode môjho projektu a podnikateľského plánu, ide o rozpracovanie mojich predstáv a plánov zefektívnenia zariadenia," povedal.

V žilinskej nemocnici v súčasnosti prebieha ministerská kontrola, Zvolenská verí, že sa preukáže, že postup bol v súlade s legislatívou. Na jej výsledky by sa podľa nej nemalo dlho čakať. "Myslím, že tá hra bola čistá, my nemáme čo skrývať," uzavrela. Po kontrole okrem toho volajú aj opoziční poslanci Viliam Novotný (SDKÚ-DS) a Daniel Lipšic (NOVA). Tí chcú, aby sa tam uskutočnil poslanecký prieskum parlamentného výboru pre zdravotníctvo.