Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Žilinský kraj

Budovu nevyužívanej školy v Porube prerába investor na byty

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V prvom kole odpredaja budovy bola Poruba úspešná, záujemca však nakoniec od kúpy odstúpil, neskôr dva razy znížila cenu a budovu nakoniec predala živnostníkovi priamo z obce.

Poruba 3. apríla (TASR) - Roky nevyužívaná budova školy v Porube (okres Prievidza) bude v blízkej dobe slúžiť na bývanie. Niekdajší obecný majetok, ktorý sa porubskej samospráve podarilo predať za 165.000 eur, prebuduje na byty súkromný investor.

"Obec Poruba pred štyrmi rokmi z ekonomických dôvodov musela pristúpiť k zrušeniu základnej školy s prvým až štvrtým ročníkom. V tom čase sa nám zapísalo 26 detí, čo pri prepočte nákladov by znamenalo z rozpočtu obce doplácať ročne viac ako 40.000 eur iba na prevádzku. Ďalším nákladom, ktorý hrozil, bola rekonštrukcia alebo bežné opravy budovy, ktorá práve vtedy mala 50 rokov, " spomenula pre TASR starostka obce Helena Čavojská.

Ako pokračovala, viaceré deti z Poruby už v tom čase chodili do školy v Lazanoch, vzdialenej necelý kilometer od obce, či priamo do Prievidze, do škôl so športovým či počítačovým zameraním. "My sme sa snažili už po dobu viacerých rokov dohadovacím konaním vykrývať rozdiel medzi transferom z ministerstva školstva a nákladmi na prevádzku. Nakoľko prišli nové predpisy, nový zákon a hlavne hroziaca chýbajúca čiastka na prevádzku školy, musela obec pristúpiť jednoznačne k vyradeniu základnej školy z prevádzky," ozrejmila.

Samospráva následne pristúpila k údržbárskym prácam najmä v športovom areáli a na školskom dvore, temperovaniu budovy, a to z rozpočtu obce. "Keďže sme nechceli nechať spustnúť tento areál, poslanci sa rozhodli, že ponúkneme školu na predaj na účely či už nejakých sociálnych služieb alebo na bytovú výstavbu," priblížila Čavojská.

V prvom kole odpredaja budovy bola Poruba úspešná, záujemca však nakoniec od kúpy odstúpil, neskôr dva razy znížila cenu a budovu nakoniec predala živnostníkovi priamo z obce. "V súčasnosti tam prebiehajú práce na prestavbe a podľa stavebného povolenia a projektov by tam malo byť 14 krásnych bytov. Pre obec to znamená uspokojenie záujemcov o bývanie, ktoré práve v Porube je stále. Sme blízko okresného mesta, pritom sme krásna podhorská obec, takže záujem ľudí o bývanie v Porube je, aj napriek tomu, že pred dvoma rokmi sme dali do užívania 22 obecných nájomných bytov," dodala porubská starostka.