Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Ochranári pripravili na Liptovskej Mare ostrovček pre rybáre riečne

Liptovská Mara, ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Ako informoval riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko, rybár riečny je menší čajkovitý vták s jednou z najdlhších vtáčích migrácií.

Liptovský Mikuláš 10. apríla (TASR) - Vodné dielo Liptovská Mara sa s počtom 50 hniezdiacich párov rybára riečneho radí medzi štyri najvýznamnejšie lokality výskytu tohto druhu na Slovensku. Pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP) tu v uplynulých dňoch vyčistili vtáčí ostrovček špeciálne vytvorený pre rybáre.

Ako informoval riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko, rybár riečny je menší čajkovitý vták s jednou z najdlhších vtáčích migrácií. Pôvodne hniezdil predovšetkým na málo zarastených štrkových a pieskových ostrovčekoch našich riek. "Reguláciou tokov a ťažbou štrku boli jeho prirodzené hniezdiská zlikvidované. Dnes hniezdi prevažná časť populácie na človekom vytvorených lokalitách, čím sa tento druh stal do veľkej miery odkázaný na ľudskú pomoc," vysvetlil.

"Na vodnej nádrži Liptovská Mara sme v roku 1995 vďaka finančnej podpore Spoločnosti pre ochranu vtáctva na Slovensku vytvorili špeciálny hniezdny ostrov pre rybáre. Na pôvodných hniezdiskách dochádzalo ku každoročnému zaplaveniu znášok a tak vznikol nápad vybudovať ostrovček. Raz za čas je však potrebné z ostrova odstrániť náletové dreviny a burinu, aby bol pre tieto vtáky atraktívny, preto sme v tieto dni ostrov vyčistili," doplnil Majko.

Dodal, že rybár riečny hniezdi na zemi medzi malými skalkami, kde si samička vyhĺbi plytkú jamku a znesie tri až štyri vajíčka. Znášky aj mláďatá majú dokonalé maskovanie a dokonale splývajú s okolím. Okrem rybárov riečnych v tejto lokalite hniezdia aj čajky smejivé a chochlačky vrkočaté.