Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Žilinský kraj

Festival Inter nos v Žiline má podporiť porozumenie medzi ľuďmi

Ilustračné foto Foto: TASR/BYU

Festival nadviazal na štvrťstoročie medzinárodného festivalu tvorivosti a fantázie Jašidielňa, ktorý sa do roku 2014 konal v Žiline a bol zameraný hlavne na ľudí s mentálnym postihnutím.

Žilina 3. septembra (TASR) – Poukázať na silné stránky všetkých ľudí a podporiť vzájomné porozumenie medzi nimi bez rozdielu výšky, váhy, postihnutia, počtu detí či veľkosti topánky je jedným z cieľov druhého ročníka medzinárodného festivalu Inter nos – Medzi nami, ktorý sa uskutoční 8. septembra na Mariánskom námestí v Žiline.

"Festival má veselou formou pripomenúť, že všetci tvoríme spoločnosť a len spolu dokážeme oceniť rôznorodosť. Spoločné zážitky a osobné príbehy môžu pomôcť vytvoriť nové postoje k ľuďom, ktorých nepoznáme," povedala pre TASR predsedníčka Správnej rady Nadácie Krajina harmónie v Žiline Soňa Holúbková.

Festival podľa nej ponúkne od 10.00 do 15.00 h mestské hry, súťaže, tvorivé dielne a do 22.00 h koncerty hudobných skupín, tanec a diskotéku. "Návštevníci si budú môcť vyskúšať napríklad dielne na výrobu netradičných vecí, hry pre deti a rodičov, bedminton, recykláciu starých topánok a dotváranie obuvi okoloidúcich, výrobu darčekov, spoločný tanec pre radosť, kreslenie nohami či zahrať sa v knižnici," doplnila Holúbková.

Pripomenula, že festival nadviazal na štvrťstoročie medzinárodného festivalu tvorivosti a fantázie Jašidielňa, ktorý sa do roku 2014 konal v Žiline a bol zameraný hlavne na ľudí s mentálnym postihnutím. "Festival Inter nos má dať novú šancu obyvateľom Žiliny a návštevníkom, aby sa zoznámili s inakosťou bez strachu. Myslíme si, že je čas ukázať, že inakosť nie je zlá, len my sa s ňou musíme vedieť vyrovnať," zdôraznila predsedníčka Správnej rady Nadácie Krajina harmónie.