Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Žilinský kraj

Hudobnú a tanečnú folkloristiku môžete študovať v Dolnom Kubíne

Ilustračná snímka Foto: TASR/Ladislav Vallach

Absolventi získajú odborné vedomosti zo základov folkloristiky, prehľad slovesného, tanečného folklóru i rodinných a kalendárnych zvykov.

Dolný Kubín 6. septembra (TASR) - Pre záujemcov z celého Slovenska pripravilo Oravské kultúrne stredisko (OKS) v Dolnom Kubíne šiesty ročník akreditovaného vzdelávania v oblasti hudobnej a tanečnej folkloristiky. Absolventi získajú odborné vedomosti zo základov folkloristiky, prehľad slovesného, tanečného folklóru i rodinných a kalendárnych zvykov.

"Kurz ponúka možnosť zvýšenia kvalifikácie, získania nových poznatkov a praktických zručností pre všetkých záujemcov o prácu vo folklórnych kolektívoch, ale aj pre ostatných, ktorých zaujíma tradičná ľudová kultúra," vysvetlil riaditeľ organizátorského OKS Miroslav Žabenský. Poslucháči podľa neho absolvujú desať stretnutí pripravených formou multimediálnych prednášok.

Prostredníctvom terénneho výskumu vo folkloristike a etnológii nadobudnú i praktické zručnosti s vyhľadávaním, získavaním, dokumentovaním a následne scénickým spracovaním a využitím folklórneho materiálu vo folklórnom kolektíve.

Ako ďalej uviedol, o túto formu vzdelávania každoročne prejaví záujem približne 30 mladých tanečníkov, muzikantov a vedúcich folklórnych súborov a skupín z celého Slovenska. "Vzdelávací kurz ukončíme v októbri 2017 obhajobou záverečných prác a odovzdaním certifikátu," doplnil Žabenský.