Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Ľ. Kubáň: Najväčšie problémy Ružomberku spôsobujú nedoriešené veci

Na snímke primátor mesta Ružomberok Ľubomír Kubáň. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Šéf ružomberskej radnice ako pozitívum vyzdvihol lepšiu komunikáciu mesta s obyvateľmi. Zmeny nastali aj na mestskom úrade, personálne posilnili oddelenie projektov a grantov.

Ružomberok 18. januára (TASR) - Najväčšie problémy mestu Ružomberok spôsobujú nedoriešené ekonomické a právne záležitosti z minulosti, uviedol primátor Ľubomír Kubáň. Rok 2023 z pohľadu samosprávy zhodnotil ako ťažký a komplikovaný.

"Prakticky od nástupu do úradu primátora sa denne stretávame s 'dedičstvom' uplynulého volebného obdobia, neriešenými či dlhodobo ignorovanými problémami. Tie pre mesto znamenajú zlú reputáciu, stagnáciu a ekonomicky ho ťahajú dole. Napriek tomu, že množstvo z našich plánov zabrzdila denná realita v podobe problémov, ktoré sme museli neustále riešiť, veľa dobrých vecí sa vlani podarilo," podotkol Kubáň. Do úradu primátora nastúpil v novembri 2022.

Šéf ružomberskej radnice ako pozitívum vyzdvihol lepšiu komunikáciu mesta s obyvateľmi. Zmeny nastali aj na mestskom úrade, personálne posilnili oddelenie projektov a grantov. "Úrad chceme moderný a proklientský, ideme teda cestou debyrokratizácie a čo najväčšej elektronizácie služieb. Čoskoro v klientskom centre pribudne platobný kiosk, kde budú môcť obyvatelia bezkontaktne uhrádzať poplatky či dane," povedal primátor.

Mesto začalo pracovať na projekte tzv. školičky - objektu bývalej základnej školy na Ulici Štefana Nahálku, kde vznikne denný stacionár. Od roku 2019 je vo vlastníctve samosprávy Legerského vila, v minulom roku vypracovali projektovú dokumentáciu na jej rekonštrukciu. Po obnove podľa Kubáňa vznikne blízko radnice pekný verejný priestor a vo vnútri vily nájdu zázemie mestská knižnica a komunitné akcie.

"Veľkú pozornosť venujeme verejnému priestranstvu. Kompletne sme zmenili manažment prác menších obecných služieb s novým koordinátorom. Na stole sú projekty zelených ostrovov v meste, revitalizácia parku na Ulici M. Madačova s novou oddychovou zónou či koncept prípravy urbanisticko-architektonickej súťaže na obnovu centra," vymenoval primátor. V príprave je tiež verejné obstarávanie na komplexné nakladanie s komunálnymi odpadmi, ktoré bývalé vedenie mesta zrušilo ešte v októbri 2022.