Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Liptovských Sliačoch postavia kanalizáciu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V najväčšej obci celého liptovského regiónu sa dnes oficiálne začalo dlho očakávané budovanie citeľne chýbajúcej kanalizácie.

Liptovské Sliače 7. marca (TASR) – V najväčšej obci celého liptovského regiónu sa dnes oficiálne začalo dlho očakávané budovanie citeľne chýbajúcej kanalizácie. Za takmer 12 miliónov eur pribudne v Liptovských Sliačoch a blízkom okolí v priebehu dvoch rokov viac ako 40 km stokovej kanalizácie a 1689 prípojok.

Výrazne sa zväčší kapacita existujúcej čistiarne odpadových vôd. „Tento veľký projekt je jeden z ďalších významných krokov na splnenie trvajúceho záväzku SR voči EÚ, že do roku 2013 odkanalizujeme väčšinu našich obcí s viac ako 2000 obyvateľmi,“ uviedol pre TASR minister životného prostredia SR Peter Žiga.

Riaditeľ regionálnej Vodárenskej spoločnosti Ružomberok Milan Mojš vyzdvihol možnosť vykryť až 84 percent nákladov prostredníctvom nenávratného príspevku z Kohézneho fondu EÚ. „Naša vodárenská spoločnosť je veľmi malá, aby mohla takýto objemný projekt financovať iba z vlastných zdrojov,“ skonštatoval.

„Naša obec poriadne dlho čakala na začiatok výstavby kanalizácie. V 21. storočí je najvyšší čas, aby sa aj u nás konečne zrealizoval pre životné prostredie mimoriadne dôležitý projekt. Vyžiada si to ešte trochu trpezlivosti a najväčšia obec v regióne bude ešte čistejšia a krajšia,“ dodal starosta L. Sliačov Ján Ondrejka.