Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Stoličné dni premiérovo ozdobila remeselná ulička

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Návštevníkom tradičného letného jarmoku ochotne predvádzali originálne remeselné postupy.

Liptovský Mikuláš 20. júna (TASR) – Jednu zo vstupných uličiek na centrálne liptovskomikulášske námestie, ktoré bolo v závere tohto týždňa dejiskom Stoličných dní, premiérovo lemovali výhradne stánky ľudových remeselníkov. Návštevníkom tradičného letného jarmoku ochotne predvádzali originálne remeselné postupy.



"Tešíme sa, že môžeme prezentovať našich šikovných ľudových majstrov, ich výrobky z dreva, kože, hliny, skla či textilu. Snáď sa nám podarí aspoň trochu vrátiť k tomu nášmu pôvodnému a zbaviť sa neduhov, ktoré by na ozajstnom jarmoku nemali byť," vysvetlila riaditeľka Liptovského kultúrneho strediska Miroslava Palanová.

Výrobca vybíjaných kožených opaskov Ivan Líška vyjadril vďačnosť za výnimočnú príležitosť prezentovať širokej verejnosti remeselné tradície priamo na zaplnenej jarmočnej ulici. "Už nás je len zopár, ktorí udržujeme pri živote tento fortieľ a nemáme mladých nástupcov. Škoda, práca s kožou je prekrásna," povzdychol si.

Okoloidúci obdivovali aj nevšedný drevený riad, ktorý z jedľových svorov vyrába už pár rokov Juraj Revaj. "Tento vzácny a veľmi pevný materiál je z prežívajúcich spílených pňov. Pastieri z neho vyrábali črpáky, geletky, misky. Očarilo ma to, tak som to skúsil a mnohým ľuďom sa to veľmi páči," dodal pre TASR.