Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Žilinský kraj

Mäkkýše svetových oceánov prezentuje výstava v Múzeu Andreja Kmeťa

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Výstava Mäkkýše svetových oceánov potrvá v Múzeu Andreja Kmeťa do 4. februára 2024.

Martin 17. decembra (TASR) - Rôznorodosť ulitníkov a lastúrnikov, ich zaujímavé tvary, sfarbenie a konštrukciu ulít spoznajú návštevníci výstavy Mäkkýše svetových oceánov v Múzeu Andreja Kmeťa v Martine. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že umelo vytvorené dno oceánu návštevníkov oboznámi s prostredím, v ktorom ulitníky a lastúrniky žijú. "Jeho súčasťou sú i koraly, morské huby, ježovky, hviezdice a iné morské živočíchy. Uvidia stovky druhov schránok - mušlí a dozvedia sa zaujímavosti o jednotlivých taxonomických vetvách týchto krásnych živočíchov. Oboznámia sa s históriou lovu a zberu mušlí, ako aj s ich využitím. Môžu tiež obdivovať vybrané morské živočíchy, ako kraby či ježovky," uviedla.

Zberateľ Milan Berešík založil podľa nej svoju zbierku pred takmer 30 rokmi. "Dopomohla mu k tomu vášeň k cestovaniu. Na expedíciách nielen spoznával, ale aj zhromažďoval zaujímavé druhy. Z viacerých exotických ciest si priniesol odhadom 3000 unikátnych mušlí. Neodmietne však ani kúsky získané výmenou medzi zberateľmi, darom od cestovateľov a vo veľkej miere i nákupom od obchodníkov, zberateľov a od domorodých obyvateľov," priblížila.

Aktuálne sa jeho zbierka skladá zo stovky druhov ulít a lastúr rôznych tvarov a veľkostí od jedného do 70 centimetrov a rozrastá sa aj o iné morské živočíchy. "Vystavované druhy sa vyskytujú najmä v teplejších oblastiach oceánov a morí - v Indickom oceáne, Karibiku, Indočíne, Filipínach, Oceánii, ale aj Stredozemnom mori či okolí Afriky," dodala Kiripolská.

Výstava Mäkkýše svetových oceánov potrvá v Múzeu Andreja Kmeťa do 4. februára 2024.