Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Martinskí stredoškoláci testovali s policajtmi frekventované priechody

Na snímke martinskí stredoškoláci počas testovania bezpečnosti na najfrekventovanejších priechodoch pre chodcov hlavného mesta regiónu Turiec v Martine, 3. apríla 2017. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Projekt bezpečnosti nemotorových účastníkov na priechodoch pre chodcov zorganizoval ŽSK v spolupráci s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru (KR PZ) v Žiline druhýkrát.

Martin 3. apríla (TASR) – Študenti štyroch martinských stredných škôl v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) dnes absolvovali s príslušníkmi dopravnej polície obhliadku šiestich najfrekventovanejších priechodov pre chodcov v Martine.

Projekt bezpečnosti nemotorových účastníkov na priechodoch pre chodcov zorganizoval ŽSK v spolupráci s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru (KR PZ) v Žiline druhýkrát. "Vlani sme podobnú aktivitu zorganizovali v krajskom meste a mali sme veľmi dobré ohlasy od učiteľov i žiakov. Cieľom projektu je upozorniť študentov na chyby, ktoré môžu viesť k nebezpečným situáciám ohrozujúcim životy. Sú denno-denne účastníkmi cestnej premávky. Buď prechádzajú po cestách peši, ale sú aj vodiči alebo jazdia na bicykloch a na motorkách. Robíme takéto osvetové podujatia, pri ktorých sa im snažíme povedať, čo to znamená byť účastníkom cestnej premávky," zdôraznil predseda ŽSK Juraj Blanár.

Podľa riaditeľa KR PZ v Žiline Ivana Špánika je výhodou praktických ukážok, že študenti sa môžu zapojiť priamo do diania a práce polície v cestnej premávke. "Žiaci mohli vidieť, ako sa správajú chodci, či dodržiavajú predpisy tak, ako im prikazuje zákon a ako na nich reagujú vodiči. Vyskúšali si to takpovediac v priamom prenose, práve na úsekoch, kde dochádza k častým stretom s chodcami. Táto akcia má z môjho pohľadu obrovský význam, pretože stredoškoláci sú už osobnosti a vedia, aké následky to môže mať. V Žilinskom kraji sme mali len v tomto roku stret s chodcom v pätnástich prípadoch, z toho jeden bol cyklista. Našťastie, nemalo to fatálne následky," doplnil krajský policajný riaditeľ.

ŽSK spolu s KR PZ v Žiline zároveň vypracoval mapy najfrekventovanejších priechodov pre chodcov nielen v Martine a Žiline, ale vo všetkých okresných mestách ŽSK. "Zverejnené sú na webovej stránke www.zilinskazupa.sk v sekcii Náš kraj – Bezpečne na cestách. Viac informácií o doprave a povinnostiach účastníkov cestnej premávky študentom priblíži tiež špeciálna prezentácia, ktorú ŽSK rozpošle všetkým školám v Žilinskom kraji. Polícia v nej pripravila i krátky kvíz na preverenie nových informácií. Každý žiak, ktorý správne odpovie na tri záverečné otázky, sa automaticky zaradí do žrebovania o jedinečný zážitok pre celú triedu na raftoch. Stačí odpovede poslať na e-mail priechodybeznehody@zilinskazupa.sk," dodala vedúca oddelenia informácií Úradu ŽSK Barbora Zigová.