Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Na Liptove prekonali rekord vo výrobe najdlhšej syrovej nite

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na celoslovenskom syrárskom jarmoku mali návštevníci možnosť ochutnať pravé slovenské syry, ako aj tradičné slovenské jedlá.

Ivachnová 19. júna (TASR) - Rekord vo výrobe najdlhšej syrovej nite pokorili v sobotu (18.6.) pri Ivachnovej v okrese Ružomberok. Niť zo syra s dĺžkou 651 metrov vytvorili skupiny návštevníkov celoslovenského syrárskeho jarmoku na Kozom vŕšku, informoval dnes TASR Michal Ondruš z PR agentúry First media.

Na celoslovenskom syrárskom jarmoku mali návštevníci možnosť ochutnať pravé slovenské syry, ako aj tradičné slovenské jedlá. Pre najmenších boli pripravené tvorivé dielne a tí väčší sa zapojili do prekonania slovenského rekordu vo vytváraní najdlhšej syrovej nite na Slovensku. "Skupiny ľudí, detí i dospelých sa každých päť minút striedali a v časovom limite jednej hodiny nadviazali najdlhšiu syrovú niť na Slovensku. Pôvodný rekord z roku 2013 mal hodnotu 388,08 metra, vtedy sa použilo viac ako desať kilogramov syrových nití. Cez víkend sa ho podarilo prekonať o 263 metrov. Najdlhšia slovenská syrová niť má tak v súčasnosti úctyhodnú dĺžku 651 metrov," uviedol Ondruš.

Tradičné remeslá a kultúrne tradície Liptova oživili na syrárskom jarmoku prostredníctvom svojich vystúpení folklórne súbory Liptáčik, Liptov a Sliačanček. Deti si vyskúšali prácu na keramickom kruhu a pozreli si, ako remeselníci ovládajú korytárstvo, drotárstvo či medovnikárstvo.