Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Narodenie Hviezdoslava si Dolnokubínčania pripomenuli lampiónmi

Ilustračná snímka Foto: TASR - Erika Ďurčová

Lampiónový sprievod podľa primátora od roku 2019 nadväzuje na tradíciu spred 105 rokov, keď Hviezdoslavovi prišli študenti a zástupcovia mesta blahoželať s fakľami k jeho domu.

Dolný Kubín 3. februára (TASR) - Lampiónovým sprievodom si viac ako 300 Dolnokubínčanov v piatok (2. 2.) pripomenulo 175. výročie narodenia významného slovenského básnika, dramatika a prekladateľa Pavla Országha Hviezdoslava. Organizátori sa inšpirovali zachovanými správami v dobovej tlači o tom, ako si verejnosť spolu s predstaviteľmi národa uctili jubilanta Hviezdoslava v rokoch 1909 a 1919. TASR o tom informoval Martin Buzna z kancelárie primátora mesta.

"Pavol Országh Hviezdoslav je naša celonárodná, celoslovenská ikona, ktorá je uznávaná aj v zahraničí. Ako Dolnokubínčania sme veľmi hrdí, že neodmysliteľne patrí k nášmu mestu," vyzdvihol primátor Ján Prílepok.

Lampiónový sprievod podľa neho od roku 2019 nadväzuje na tradíciu spred 105 rokov, keď Hviezdoslavovi prišli študenti a zástupcovia mesta blahoželať s fakľami k jeho domu. "Každoročne si takýmto spôsobom pripomíname narodeniny nášho velikána," doplnil.

Práve pre básnikovu sedemdesiatku pricestoval do dolnooravskej metropoly aj vtedajší minister slovenskej vlády Vavro Šrobár a spolu s ním aj osobný lekár a priateľ Ladislav Nádaši-Jégé. "V Kubíne už na neho čakalo veľké zhromaždenie verejnosti. O týchto oslavách písali viaceré noviny v Československu, okolitých krajinách, ale aj v Amerike. Verejnosť si ctila osobnosť veľkého básnika, čoho dôkazom sú telegramy, pozdravné listy a blahoželania, ktoré prichádzali z rôznych kútov," spomenul Buzna.

Okrem dospelých sa na lampiónovom sprievode podľa neho zúčastnilo aj veľké množstvo detí a mládeže. Samotný sprievod sa začal pred mestským kultúrnym strediskom, kde sa prítomným na začiatku podujatia prihovorili v krátkosti organizátori. Sprievod potom pokračoval ulicami mesta i po Kolonádovom moste na Hviezdoslavovo námestie, na ktorého začiatku boli študenti dolnokubínskeho gymnázia s fakľami, za nimi nasledovali organizátori s verejnosťou. Celé zhromaždenie sa zastavilo pri soche básnika, kde mu organizátori položili veniec.

Organizátormi podujatia boli mesto Dolný Kubín, Mestské kultúrne stredisko, Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava a Gymnázium P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne.