Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Nočným behom podporili žilinskí stredoškoláci deti v Kambodži

Ilustračné foto/span> Foto: TASR/Branislav Račko

Iniciátorkou celého podujatia bola pedagogička Dopravnej akadémie Mária Sikorová, ktorá školské zariadenia v Kambodži niekoľkokrát aj navštívila.

Žilina 3. júna (TASR) - Podporiť deti v Kambodži, ktoré nemajú možnosť vzdelávať sa a rozvíjať ako študenti na Slovensku, bolo cieľom nočného osemkilometrového behu okolo Vodného diela Žilina. Vo štvrtok (2.6.) sa na ňom zúčastnilo 140 žiakov stredných škôl v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

"Myšlienka vznikla počas vyučovania v Dopravnej akadémii v Žiline, kde sa žiaci dozvedeli o situácii jednej z kambodžských škôl a rozhodli sa spolu s učiteľmi, že chcú urobiť niečo viac. Pripojili sa aj Spojená škola na Rosinskej ceste a Stredná odborná škola stavebná v Žiline. Preto som veľmi rád toto podujatie podporil. Je dôležité, aby sa naše deti zaujímali aj o dianie za hranicami Slovenska a uvedomili si, že nie každý má také šťastie získať vzdelanie zadarmo a žiť v prosperujúcej krajine," zdôraznil predseda ŽSK Juraj Blanár.

Podľa jeho slov Dopravná akadémia spolupracuje so základnou školou v kambodžskom meste Sihanoukville už niekoľko rokov. "Žiaci vydávajú v rámci predmetu aplikovaná ekonómia i vlastný časopis, ktorého výťažok putuje práve tejto ázijskej škole. Za dva roky sa im podarilo vyzbierať sto eur a mohli aspoň v takejto malej miere podporiť tieto deti," informoval riaditeľ Dopravnej akadémie Rudolf Michalec.

Iniciátorkou celého podujatia bola pedagogička Dopravnej akadémie Mária Sikorová, ktorá školské zariadenia v Kambodži niekoľkokrát aj navštívila. "Videla som pomery, v ktorých sa deti učia, ich neustály každodenný boj o prežitie, no zároveň neuveriteľnú snahu vzdelávať sa. Preto som chcela o tom porozprávať aj našim žiakom. Potešilo ma, že u niektorých som videla skutočný prejav súcitu a záujem symbolicky nejakým spôsobom deťom ukázať, že na nich myslíme aj na Slovensku. Tak vznikla idea nočného behu, ktorá, verím, že sa stane tradíciou a uskutoční sa opäť o rok," uzavrela Sikorová.