Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Žilinský kraj

Odvoz smetí v L. Hrádku zdražie, zvýšia sa aj dane z nehnuteľností

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Daň zo stavieb slúžiacich na bývanie sa zvýši o 0,14 eura, z bytov o 0,17 eura a z garáží o 0,20 eura za štvorcový meter.

Liptovský Hrádok 30. decembra (TASR) - Poplatok za komunálny odpad v Liptovskom Hrádku sa od budúceho roka zvýši o päť eur. Oproti pôvodným 25 eurám tak po novom obyvatelia zaplatia 30 eur. Narastú aj dane z nehnuteľností. Mesto o tom informuje na svojom webe.

"V predchádzajúcom roku obyvatelia Liptovského Hrádku vyprodukovali 3040 ton odpadu. To predstavuje 392 kilogramov odpadu na osobu za rok. Priemerný celoslovenský údaj je približne 500 kilogramov za rok," uvádza samospráva.

Daň zo stavieb slúžiacich na bývanie sa zvýši o 0,14 eura, z bytov o 0,17 eura a z garáží o 0,20 eura za štvorcový meter. Pri byte s rozlohou 75 štvorcových metrov nárast predstavuje sumu 12,75 eura.

Mesto dodáva, že pri úprave sadzieb dane z nehnuteľností vychádza zo zákona. Ten hovorí, že rozdiel medzi najvyššou a najnižšou sadzbou dane musí byť najviac desaťnásobok. Takto upraviť dane musia samosprávy do konca roka 2027.