Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Polícia obvinila z podvodu troch starostov obcí v okrese Martin

Ilustračné foto. Foto: TASR

Podstata obvinenia u všetkých troch starostov spočíva v tom, že mali koncom roku 2016 a 2017 požiadať Environmentálny fond o poskytnutie dotácií na sanáciu skládok s odpadom v ich obciach.

Martin 27. novembra (TASR) – Martinský policajný vyšetrovateľ obvinil troch starostov obcí v okrese Martin a 47-ročného Martinčana zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečinu subvenčného podvodu, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová.

Podstata obvinenia u všetkých troch starostov spočíva podľa nej v tom, že mali koncom roku 2016 a 2017 požiadať Environmentálny fond o poskytnutie dotácií na sanáciu skládok s nezákonne umiestneným odpadom v ich obciach. "Súčasťou žiadosti o dotáciu mal byť okrem relevantnej štúdie o existencii skládok aj výber dodávateľa realizácie projektu, ktorý boli povinní zabezpečiť v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Obvinení mali k žiadosti predložiť falošné doklady o existencii skládky odpadu a jej likvidácii. Napriek tomu, že mali vedomosť, že takýto odpad sa v ich obciach nevytvorí, respektíve nenachádza," uviedla Balogová.

"Podľa zistených informácií vybrali obvinení starostovia spoločnosti, ktoré vo všetkých troch prípadoch zastupoval 47-ročný Martinčan. Z Environmentálneho fondu bolo vyplatených 45.940 eur, 47.251 eur a 66.319 eur. V prípade naďalej pokračuje vyšetrovanie vykonávaním procesných úkonov. Všetci obvinení sú stíhaní na slobode," dodala krajská policajná hovorkyňa.