Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

Poľského snoubordistu hľadali horskí záchranári pod Pilskom až do rána

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Poliak sa v zlom počasí dostal na slovenskú stranu, kde naposledy zdieľal svoju polohu v hornej časti Bystrej doliny pri potoku. Od popoludňajších hodín sa však nebolo možné s ním skontaktovať.

Oravské Veselé 1. februára (TASR) - Do skorých ranných hodín hľadali vo štvrtok horskí záchranári 46-ročného poľského snoubordistu, ktorý zablúdil na slovenskej strane Pilska v Oravských Beskydách. Našli ho vyčerpaného a mierne podchladeného. Horská záchranná služba (HZS) o tom informovala na sociálnej sieti.

Záchranárov požiadali o pomoc kamaráti strateného muža v stredu (31. 1.) večer. Poliak sa v zlom počasí dostal na slovenskú stranu, kde naposledy zdieľal svoju polohu v hornej časti Bystrej doliny pri potoku. Od popoludňajších hodín sa však nebolo možné s ním skontaktovať. Horskí záchranári, ku ktorým sa v nočných hodinách na poľskej strane pridali aj ich kolegovia z poľského GOPR-u (Górskie ochotnicze pogotowie ratunkowe, pozn. TASR), prehľadávali zvážnice v lokalite a postupovali hore Bystrým potokom. Tam napokon muža našli.

Pohyb v lokalite bol vzhľadom na množstvo snehu podľa horských záchranárov veľmi náročný. "Po zateplení a poskytnutí teplého čaju a jedla boli mužovi zapožičané skialpinistické lyže jedného zo záchranárov. Následne bol v hlbokom snehu sprevádzaný ku štvorkolke a odkiaľ transportovaný k Mútňanskej píle. Tu si ho prebrali kamaráti," priblížili.

Záchrannej akcie sa zúčastnili profesionálni a dobrovoľní záchranári z oblastného strediska HZS Západné Tatry, Stredné Beskydy aj školiaceho strediska.