Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Prírodu očami mentálne hendikepovaných ľudí zobrazuje výstava

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

O spoluprácu na výstave múzeum pravidelne oslovuje špeciálne školy, špeciálno-pedagogické centrá aj domovy sociálnych služieb zo Slovenska i zahraničia.

Liptovský Mikuláš 28. novembra (TASR) - Výtvarné práce s prírodnými motívmi, ktorých autormi sú deti, mládež i dospelí s rôznym druhom mentálneho znevýhodnenia prezentuje výstava v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Podľa Evy Mauritzovej z múzea sa návštevníci stretnú s kresbou, maľbou, grafikou, mozaikou, ale aj trojrozmernými prácami zhotovenými z prírodných alebo odpadových materiálov.

O spoluprácu na výstave múzeum pravidelne oslovuje špeciálne školy, špeciálno-pedagogické centrá aj domovy sociálnych služieb zo Slovenska i zahraničia. Možnosť prezentácie podľa Mauritzovej podporuje u mentálne hendikepovaných autorov rozvoj pracovných zručností, ale aj kognitívnych funkcií. Tiež posilňuje sebarealizáciu a socializáciu, a tým aj integráciu do života spoločnosti. "Na druhej strane nám ostatným vytvára priestor vidieť prírodu tak, ako ju vidí mentálne hendikepovaný človek," dodala.

Cyklus Príroda našimi očami realizuje múzeum jaskyniarstva každoročne od roku 2003. Umelecké diela budú verejnosti prístupné do 11. januára 2020 v priestoroch múzea na Školskej ulici.