Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Rytierske dni v stredovekej dedine pod hradom navštívilo asi 1000 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

V programe Slovenských rytierskych dní na Strečne sa predstavila skupina historického šermu Wagus a sokoliari Biatec, stredoveký hudobný sprievod zabezpečila skupina Vrbovské vŕby.

Strečno 19. júna (TASR) - Do čias stredoveku a rytierov sa preniesli dnes návštevníci hradu Strečno v rámci Slovenských rytierskych dní. V stredovekej dedine Paseka pod hradom si mohli pozrieť šerm či sokoliarov, deti si mohli vyskúšať svoje schopnosti na rytierskej akadémii.

V programe Slovenských rytierskych dní na Strečne sa predstavila skupina historického šermu Wagus a sokoliari Biatec, stredoveký hudobný sprievod zabezpečila skupina Vrbovské vŕby. Malé i väčšie deti si mohli vyskúšať svoje rytierske schopnosti na akadémii, zahrali sa s drevenými mečmi a strieľali do terčov. Súčasťou akcie bol i stredoveký trh s dreveným kolotočom.

"Dnešné podujatie na hrade Strečno bolo jedným z piatich rytierskych dní, ktoré putujú po našich hradoch a historických pamiatkach Žilinského kraja. Ide vlastne o pokračovanie templárov, veľkého projektu z roku 2013, ktorý sa organizuje už tretí rok," uviedla pre TASR riaditeľka Považského múzea v Žiline Zuzana Kmeťová. Podľa jej odhadu stredovekú dedinu dnes navštívilo asi 1000 ľudí. "Boli to najmä rodiny s deťmi, ktorým sme sa snažili ponúknuť plnohodnotný program," doplnila.

Hlavná sezóna na hrade a v stredovekej dedine Paseka sa začne podľa Kmeťovej 1. júla, od tohto termínu až do konca augusta dedina každý víkend ožije programom so skupinou historického šermu, ktorá bude predvádzať svoje umenie.

Po stopách templárov sa budú môcť návštevníci vydať najbližšie 10. júla na Sklabiskom hrade, koncom augusta na Oravskom hrade a začiatkom septembra v Ludrovej.