Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Smútočnou tryznou a pietnym aktom si v Žiline uctili obete holokaustu

Židovský cintorín, ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Tryzna sa podľa predsedu Židovskej náboženskej obce v Žiline Pavla Frankla koná na židovskom cintoríne od skončenia 2. svetovej vojny a pietny akt na mieste zberného tábora od roku 2004.

Žilina 28. júna (TASR) - Smútočnou tryznou za 6 miliónov umučených Židov počas 2. svetovej vojny si dnes na židovskom cintoríne v Žiline a pietnym aktom pri pamätníku „Cesta bez návratu“ uctili obete holokaustu za účasti veľvyslanca štátu Izrael na Slovensku Alexandra Ben-Zviho.

Tryzna sa podľa predsedu Židovskej náboženskej obce v Žiline Pavla Frankla koná na židovskom cintoríne od skončenia 2. svetovej vojny a pietny akt na mieste zberného tábora od roku 2004. "Sú tu ešte ľudia, ktorí prežili holokaust. Ale treba si uvedomiť, že od skončenia vojny je 70 rokov. V koncentráku starých ľudí a malé deti hneď vraždili a prežili iba tí, ktorí boli schopní práce. Vtedy mali od 16 do 30 rokov. To znamená, všetci tí ľudia dnes majú nad 90 rokov," povedal Frankl.

Riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan pripomenul, že v tomto roku zomrel žilinský rodák Arieh Klein z Izraela, spoluautor pamätníka "Cesta bez návratu" a pravidelný účastník tryzny i pietneho aktu. "Ale títo ľudia vychovali v tomto duchu svoje deti, vnúčence. Takže, sú tu napríklad štyri deti Arieha Kleina. Sú tu ďalší noví ľudia. Je tu už generácia, ktorá síce neprežila holokaust, ale vníma význam odkazu holokaustu. Aj vďaka rodičom, starým rodičom, aj vďaka tomu, čo sa neustále deje vo svete," uviedol Mešťan.

Obete holokaustu podľa neho pripomínajú pamätné tabule na rôznych miestach Slovenska a celoslovenský pamätník na Rybnom námestí v Bratislave. "Tu si každoročne 9. septembra pripomíname pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia v Slovenskej republike. A 26. januára na budúci rok sa otvorí stála expozícia venovaná holokaustu v Seredi. To je na pôde pôvodného pracovného a neskôr koncentračného tábora. Zo Serede odchádzali transporty do koncentračných táborov. Bude to aj výučbové centrum o holokauste, aj spomienka na slovenských Židov, ktorí zahynuli v holokauste," dodal Mešťan.

"Je našou povinnosťou si to každý rok pripomínať. Aj preto, aby sme to učili naše deti a nastupujúce generácie. A keďže aj Žilina bola miestom, kde zberali ľudí, ktorí potom vlakmi odchádzali do koncentračných táborov, je dôležité práve v Žiline si tieto momenty pripomínať," zdôraznil primátor Žiliny Igor Choma.

Pamätník „Cesta bez návratu“ na Závodskej ceste v Žiline sa nachádza na mieste, kde bol od marca do októbra 1942 zriadený zberný tábor pre deportáciu židovských spoluobčanov z celého Slovenska do nemeckých nacistických koncentračných táborov.