Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Žilinský kraj

Teóriu dopravnej výchovy učia školákov v Žiline z nových zošitov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Dopravnú výučbu pre žilinských školákov zabezpečuje referát prevencie Mestskej polície Žilina.

Žilina 18. januára (TASR) - Teóriu dopravnej výchovy sa žilinskí školáci v tomto roku učia z nových pracovných zošitov. Poskytlo ich Oddelenie bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy SR. TASR o tom vo štvrtok informovala Katarína Gazdíková z komunikačného odboru žilinskej radnice.

Dopravnú výučbu pre žilinských školákov zabezpečuje referát prevencie Mestskej polície Žilina. "Jedným zo základných predpokladov zlepšenia bezpečnosti cestnej premávky je kvalitná príprava všetkých účastníkov dopravy, teda i tých najmenších. Aby sme ich mohli v tejto oblasti dôkladne vzdelávať, je dôležité mať tie správne pomôcky, nielen pri praktických ukážkach, ale aj v teoretickej časti," vysvetlil náčelník Mestskej polície v Žiline Peter Mišejka.

Doplnil, že referát prevencie v tomto školskom roku pripravil novú koncepciu výučby dopravnej výchovy, podľa ktorej sa výuka pre deti prvého stupňa základných škôl (ZŠ) robí kontinuálne od prvého po štvrtý ročník. Štvrtáci po absolvovaní praktickej časti získajú preukaz cyklistu a budú pripravení do cestnej premávky.

Získané teoretické poznatky si už o pár mesiacov overia v praxi na dopravnom ihrisku aj štvrtáci zo ZŠ Karpatská, ktorých na hodine dopravnej výchovy vo štvrtok navštívila štátna tajomníčka ministerstva dopravy Denisa Žiláková. "Pre priaznivý vývoj v oblasti bezpečnosti na cestách je nesmierne dôležitá prevencia už od školského veku. Deťom a mladým ľuďom musí byť poskytované kvalitné vzdelávanie. Len tak z nich vychováme uvedomelých a zodpovedných dospelých účastníkov cestnej premávky," zdôraznila.