Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Turčianske slávnosti folklóru vyvrcholia galaprogramom

Na snímke detský folklórny súbor Lúčik z Turčianskych Teplíc, detský a mládežnícky folklórny súbor Kalužiar z Martina, detský folklórny súbor Malý Lysec z Belej - Dulice a detský folklórny súbor Turiec z Martina počas 32. ročníka Turčianskych slávností folklóru v Múzeu slovenskej dediny v Martine. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Pre návštevníkov Turčianskych slávností folklóru sú nadnes pripravené okrem kultúrneho programu aj sprievodné podujatia.

Martin 12. júna (TASR) – Vystúpením folklórnych súborov, folklórnych skupín, ľudových hudieb, speváckych skupín a inštrumentalistov vyvrcholí dnes v Múzeu slovenskej dediny (MSD) v Martine 32. ročník Turčianskych slávností folklóru.

Ako informovala manažérka pre záujmovo-umeleckú činnosť Turčianskeho kultúrneho strediska (TKS) v Martine Eva Palovčíková Záthurecká, dnešný program odštartoval o 10.00 h jarmokom tradičných remesiel a vyhodnotením súťaže Turiec maľovaný a pokračoval vystúpením detských folklórnych skupín. V programe Zahrajme sa na remeselníkov vystúpili detské folklórne skupiny, detské a mládežnícke súbory a detské ľudové hudby a sólisti z regiónu Turiec.



Detské folklórne skupiny sa predstavia aj v popoludňajšom bloku nazvanom Vidieť, Bože, vidieť, ten turčiansky vidiek. Turčianske slávnosti folklóru vyvrcholia o 14.15 h galaprogramom. V ňom vystúpia jubilujúce folklórne súbory Kriváň z Turian a Fatran z Martina, ale diváci sa môžu tešiť aj na vystúpenia folklórnych súborov Turiec z Martina a Lysec z Belej-Dulíc, detských folklórnych súborov Lúčik z Turčianskych Teplíc a Stavbárik zo Žiliny, ľudových hudieb a sólistov inštrumentalistov z regiónu Turiec a vystúpenie hosťa - Folklórneho súboru Hriňovčan z Hriňovej.

Pre návštevníkov Turčianskych slávností folklóru sú nadnes pripravené okrem kultúrneho programu aj sprievodné podujatia - prezentácia tvorby členov Štúdia turčianskych neprofesionálnych výtvarníkov, turčianskych rezbárov a sochárov, škola plieskania bičom či drevený kolotoč. V tomto roku bude po prvý raz súčasťou hlavného programu TSF sprievodné podujatie Dnes tovariš, zajtra majster, na ktorom študenti stredných škôl predvedú ukážky tradičnej výroby vo svojich prácach a pracovníci MSD ukážu plstenie ovčej vlny a brúsenie nožov na ručnom brúse.



Turčianske slávnosti folklóru organizujú TKS v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), Slovenské národné múzeum v Martine – MSD, Turčianske združenie pre šírenie a ochranu tradičnej a ľudovej kultúry Martin a mesto Martin. Podujatie je podporené z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancované s podporou ŽSK.