Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Žilinský kraj

Lavínové nebezpečenstvo hrozí v Tatrách a V. Fatre, napadol nový sneh

Ilustračné foto. Foto: TASR - Vladimír Benko/MVSR

Piatkové ráno bolo na horách zamračené so snežením, prevládala hmla. Teploty vzduchu sa pohybovali v rozpätí od mínus 11 do mínus jedného stupňa Celzia.

Liptovský Hrádok 13. decembra (TASR) - Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aktuálne prevláda vo vyšších polohách Vysokých, Západných, Nízkych Tatier a Veľkej Fatre. Počas štvrtka (12. 12.) a v noci tam pripadlo do 20 centimetrov nového snehu. TASR o tom v piatok informoval Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"V žľaboch, svahoch a pod stenami je naviaty nový sneh z posledného sneženia uložený na tvrdom podklade. Južný vietor prenáša tento sneh na záveterné, prevažne severne orientované svahy. Na týchto miestach sa môžu tvoriť nebezpečné snehové vankúše a dosky," uviedol Sedlák. Zvlášť nebezpečné sú podľa neho strmé až extrémne strmé svahy, kde je pri veľkom dodatočnom zaťažení možné uvoľniť malú lavínu.

Piatkové ráno bolo na horách zamračené so snežením, prevládala hmla. Teploty vzduchu sa pohybovali v rozpätí od mínus 11 do mínus jedného stupňa Celzia. Ráno fúkal silný vietor prevažne južných smerov do 12, v nárazoch do 25 metrov za sekundu, dodal Sedlák.