Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Univerzita tretieho veku Žilinskej univerzity získala značku kvality

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Značka kvality je dôkazom, že organizácia vníma dobrovoľníkov a dobrovoľníčky ako cenný zdroj, o ktorý sa chce starať a venovať mu náležitú pozornosť, doplnila koordinátorka U3V UNIZA Sňahničanová.

Žilina 21. novembra (TASR) - Univerzita tretieho veku pri Ústave celoživotného vzdelávania Žilinskej univerzity v Žiline (U3V UNIZA) získala Značku kvality druhého vyššieho stupňa za prácu s dobrovoľníkmi vo vzdelávaní. TASR o tom informovala koordinátorka U3V UNIZA Jana Sňahničanová.

"Značka kvality je dôkazom, že organizácia vníma dobrovoľníkov a dobrovoľníčky ako cenný zdroj, o ktorý sa chce starať a venovať mu náležitú pozornosť," doplnila Sňahničanová.

Podotkla, že na U3V UNIZA má dobrovoľníctvo vo vzdelávaní korene už siedmy rok. "Počas tohto obdobia sa vybudoval systém práce so študentmi, ktorí boli ochotní priložiť ruku k dobrovoľníckym aktivitám na vybraných základných a stredných školách, pri žurnalistickej a literárnej tvorbe, organizačnej spolupráci s mestom Žilina, Krajskou knižnicou v Žiline a samozrejme, s materskou univerzitou," doplnila koordinátorka U3V UNIZA.

Výsledkom dobrovoľníckych aktivít je podľa nej vydávanie seniorského časopisu Schody ako jediného časopisu v prostredí U3V na Slovensku a tlač zborníka vybraných záverečných prác študentov U3V UNIZA. "Okrem spomínanej publikačnej činnosti sú to najmä medzigeneračné stretnutia, na ktorých seniori a mladá generácia zdieľajú svoje postoje a názory k celospoločenským otázkam či hodnotám krajiny, v ktorej spoločne žijeme. Kooperácia počas diskusie o životnom prostredí na tohtoročnej Detskej letnej jazykovej škole UNIZA bola súčasťou plánu dobrovoľníckych seniorských aktivít aj počas letných prázdnin," vysvetlila Sňahničanová.

"V minulom akademickom roku 2018/2019 sa na pripravených dobrovoľníckych aktivitách vo vzdelávaní zúčastnilo 78 seniorov – študentov U3V UNIZA, čo predstavuje 327 odpracovaných hodín bez nároku na odmenu," dodala koordinátorka U3V UNIZA.