Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V Dolnom Kubíne spília topole pri Orave, podľa odborníkov sú rizikové

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Radnica mesta plánuje každý vyrúbaný strom nahradiť troma novými.

Dolný Kubín 7. októbra (TASR) – Dolnokubínska samospráva začala v pondelok s výrubom stromov na nábreží rieky Orava. Dôvodom je prestarnutie topoľov či hniloba v kmeňoch, ktorú zistili odborníci po preskúmaní zdravotného stavu stromov. Radnica plánuje každý vyrúbaný strom nahradiť troma novými.

Na výrub vydali povolenie kompetentné úrady. Práce by mali trvať do konca týždňa. „Veterná smršť, ktorá sa ešte na jar prehnala Dolným Kubínom, po sebe zanechala množstvo polámaných a spadnutých stromov. Jednou z drevín, ktorá nápor prudkého vetra nevydržala, bol aj pyramidálny topoľ na nábreží Oravy. Ten pri páde poškodil páviu voliéru a usmrtil dva kohúty. Mesto sa preto krátko po víchrici začalo zaoberať stavom drevín v tejto lokalite,“ povedal na pondelkovom brífingu dolnokubínsky primátor Ján Prílepok.

Na odporúčanie Komisie pre revitalizáciu zelene a environmentálny rozvoj pristúpilo mesto k zadaniu úlohy na expertízny posudok. Ten realizoval zvukovým tomografom Ústav ekológie lesa Slovenskej akadémie vied, ktorý odhalil riziko stability kmeňa v prípade dvoch posudzovaných stromov. Pre veľký počet preschnutých konárov a hnilobu však navrhol odstránenie všetkých topoľov. „Ukázalo sa, že topole, ktoré sa nachádzajú v tejto lokalite, predstavujú významné riziko ohrozenia či už života, zdravia alebo majetku,“ doplnila členka komisie revitalizácie zelene Oľga Removčíková.

Ide o desať topoľov čiernych, ktoré majú viac ako 60 rokov. Súčasťou výrubu bude aj jedna lipa, ktorá sa nachádza priamo v Parku Martina Kukučína. Podľa Removčíkovej bol výsledok expertízy pre všetkých prekvapením. „Ukázal, že lipa, ktorá navonok vyzerá byť vo veľmi dobrom zdravotnom stave, má podľa výsledkov tomogramu vo svojom vnútri obrovskú dutinu a po celom obvode bola zaznamenaná hniloba. Žiaľ, aj jedna z týchto líp v parku Martina Kukučína bola odporúčaná na výrub,“ zhodnotila.

Výrub stromov budú realizovať technické služby v spolupráci so špecializovanou firmou. Od polovice októbra bude mesto realizovať náhradnú výsadbu. Podľa primátora dala radnica spracovať dve vizualizácie v danej oblasti. „Jedna bude na nábreží Oravy, kde od obchodnej akadémie až k smerom k drevenému kolonádovému mostu bude komplexná náhrada súčasných stromov a zároveň by sme chceli vytvoriť aj jednu aleju na Bysterci pri cyklotrase, ktorá by mala byť od modrého hojdacieho mosta smerom ku skateparku. Po 15. októbri by mali byť k dispozícii stromy s výškou viac ako tri metre na náhradnú výsadbu,“ dodal Prílepok.

Výber náhradných stromov ešte nie je konečný, definitívne stanovisko k nemu by mala dať ešte Komisia revitalizácie zelene a environmentálneho rozvoja. Na náhradnú výsadbu je vyčlenených 7000 eur, z mestského rozpočtu bude na ňu smerovať 5000 eur a zvyšných 2000 sa podarilo mestu získať z projektu Žilinského samosprávneho kraja.